EL FUTUR DE L'ESQUERRA
Crònica 07/06/2011

El PSC abraça l'ecologisme per ressuscitar

Fora del govern de les principals institucions catalanes, en plena crisi de la socialdemocràcia europea i amb una crisi econòmica que castiga el seu electorat, el PSC mira cap a l'ecologisme per retrobar-se.

Pere Martí / Sara González
3 min
Tret de sortida al debat precongressual A l'executiva del PSC d'ahir es va acordar que fins divendres els seus membres podran afegir comentaris de caràcter general a la ponència marc. A partir del dilluns 13 es distribuirà als consellers nacionals i les esmenes es debatran  al consell nacional del 18 de juny, dia en què es fixarà la data del congrés de la tardor.

Barcelona."El PSC ha de recuperar els seus colors, el seu caràcter i la seva (nova) identitat amb claredat. Vet aquí un dels nostres principals reptes". És l'objectiu que assenyala la ponència marc del congrés del PSC, a la qual ha tingut accés l'ARA i que va ser presentada ahir a l'executiva del partit per Miquel Iceta, un dels seus autors. Els "colors" del PSC a partir d'ara seran dos: el vermell desorientat de la socialdemocràcia i el verd llampant de l'ecologisme. La ponència marc estableix la necessitat de renovar el partit ideològicament, assumint l'ecologisme com a element essencial, a més de la defensa de l'estat del benestar. També fa una lleugera autocrítica als governs tripartits i fins i tot a Zapatero quan afirma que "governs socialistes han arribat a fer bandera de la reducció lineal d'impostos o de la desaparició d'algunes figures impositives", en referència a l'IRPF o l'eliminació de l'impost de patrimoni. El gir a l'esquerra inclou també la defensa d'una renda bàsica de ciutadania. El text manté l'aposta pel federalisme però advoca alhora per un "pacte fiscal solidari" i per la "revisió de l'acord" amb el PSOE. El text està obert a esmenes dels membres de l'executiva i del consell nacional fins al 18 de juny.

Tripartit. Els socialistes admeten errors en els governs amb ERC i ICV

"La política de governs d'esquerres a Catalunya en el període 2003-2010, tot i apostar per la inversió en infraestructures i per prioritzar polítiques socials, no ha estat capaç de frenar l'impacte de la crisi econòmica i l'atur, principals causes de la victòria de CiU en les eleccions del 2010, juntament amb la incapacitat de la coalició de govern de presentar-se com a projecte coherent i defensar eficaçment la seva gestió".

Partit i primàries. La ponència aposta per renovar a fons el partit

"El PSC, per ser atractiu a tots aquests sectors que pretén representar, ha d'abandonar la tendència a convertir els afiliats en simples espectadors de decisions que s'adopten des de cúpules poc accessibles, i el seu paper queda força reduït: ser fonamentalment una peça més d'un bon engranatge electoral. [...] Cal estendre les primàries com a sistema d'elecció per a tots els càrrecs rellevants del partit".

Sobirania compartida. La ponència rebutja la viabilitat econòmica de la independència

"Catalunya i Barcelona poden reafirmar la seva condició de capitals europees no amb un plantejament d'independentisme econòmic ni d'Espanya, ni d'Europa, ni del món. Perquè ¿com podem ser independentistes econòmics en un món globalitzat? Amb tot el que hem vist arran de la crisi, sembla clar que, al contrari, el que cal és compartir poder polític i avançar de veritat cap a espais de sobirania compartida, cap a processos federalitzants tant a Espanya com a Europa".

La transició social i ecològica. El PSC vol un New Deal Verd i obre la porta a tancar les nuclears

"Ens comprometem a incrementar les polítiques de foment de l'energia eòlica, solar i d'altres energies renovables, tot avançant cap a la fiscalitat ecològica (impostos verds) dins la política global contra el canvi climàtic. [...] El socialisme català aposta per donar impuls a la transició social-ecològica de Catalunya. Volem aprofundir i estendre el discurs polític mediambiental i les accions per fer de les polítiques mediambientals una oportunitat. No volem fer de l'ecologisme una marca de consum amb l'objectiu de seguir destruint el medi ambient amb un llenguatge políticament correcte, ni un fonamentalisme mediambiental que ens privi de la competitivitat econòmica que necessita el país".

Alternativa. El text defensa una obertura del PSC a altres sectors progressistes

"L'alternativa passa per fer més i més bon PSC, amb fidelitat a les arrels, amb renovació i obertura, eixamplant el nostre espai polític, representant l'esquerra renovada, feminista i ecologista, atraient sectors del catalanisme moderat, dialogant amb l'esquerra alternativa i explorant punts de trobada entre federalistes i sobiranistes d'esquerra"

Batalla de les idees. El PSC se sent abandonat pels seus intel·lectuals

"El PSC ha perdut la batalla de les idees als mitjans de comunicació. Probablement el missatge no ha estat prou clar, fins i tot ha estat contradictori. Això ha fet que la immensa majoria d'intel·lectuals i creadors d'opinió s'hagin allunyat de nosaltres i, fins i tot, ens hagin donat l'esquena. Tampoc podem obviar que, per diverses raons, no hem estat capaços de tenir relacions estretes amb els mitjans, ja siguin públics o privats".

stats