EL LIDERATGE SOCIALISTA
Crònica 07/02/2012

El PSC activa el pla per reforçar el perfil propi

Sara González
3 min
L'EXECUTIVA DEL DIA DESPRÉS
 Daniel Fernández i Pere Navarro van posar fil a l'agulla ahir per girar full com més aviat millor per recuperar el perfil propi del PSC.

BARCELONALa indiferència és el pitjor menyspreu, per això el PSC té clar que, després de la derrota de Carme Chacón i d'una executiva del PSOE farcida d'afins a Alfredo Pérez Rubalcaba, el camí és reivindicar-se dins del partit socialista. Els que més han defensat que l'exministra tingués a les seves mans la batuta del PSOE ara hauran de liderar la reactivació del perfil propi del PSC. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, va fer ahir una crida a no llepar-se les ferides, a "girar full" i a centrar tots els esforços perquè les propostes aprovades al congrés del PSC, entre elles la de tenir veu pròpia al Congrés, no caiguin en sac trencat.

Dues actituds es van fer paleses ahir a la reunió de l'executiva del PSC, a la qual no van assistir ni Chacón ni José Zaragoza. Segons fonts de la direcció, dirigents com el secretari d'acció política, Antoni Balmón; l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, estaven encara "de dol" davant l'oportunitat perduda que una membre del PSC aconseguís el control del PSOE. De fet, Balmón va expressar ahir a RAC1 el seu enuig amb el desenllaç del congrés socialista. Va denunciar "pressions" contra Chacón que "han traspassat fronteres", en una clara al·lusió a l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que va dir que l'exministra era un "Zapatero amb faldilles".

Balmón va arribar a confessar que no se sent "identificat" amb la nova executiva malgrat reconèixer que té "pes polític". També Zaragoza, ara membre de l'executiva del PSOE, va denunciar "males maneres" dels adeptes de Rubalcaba, però just després de la reunió de la nova direcció a Ferraz va suavitzar el seu to i, a diferència de Balmón, va assegurar que sí que se sentia integrat.

Renegociar el pacte del 1978

Però un altre gruix de dirigents de Nicaragua, capitanejats pel mateix Navarro i secundats pel sector catalanista, van fer una crida a pair ja la derrota, a prioritzar l'agenda catalana i a posar en marxa "sense córrer, però estant per la feina" els mecanismes per renegociar el pacte de relacions amb el PSOE que es va segellar el 1978 amb l'objectiu de guanyar visibilitat. La joia de la corona d'aquest paquet de reivindicacions és la de poder votar diferent quan no hi hagi acord en temes d'especial interès per a Catalunya.

"El PSC serà més PSC que mai", va anunciar el secretari de comunicació i portaveu dels socialistes catalans, Jaume Collboni, que va explicar que el partit no trigarà a posar les seves reivindicacions sobre la taula del nou secretari general. El portaveu va afirmar que el partit "confia en la capacitat de diàleg, acord i lideratge" de Rubalcaba, al qual li reconeix un coneixement de Catalunya. De fet, fonts de l'executiva asseguren que el mateix Navarro va vaticinar ahir que, malgrat que durant la seva campanya s'hagi aferrat a un discurs jacobí, Rubalcaba els "sorprendria gratament". Fins i tot, un cop assumida la derrota, hi ha membres de la direcció del partit que el defineixen com un "intel·ligent negociador" i reconeixen que Chacón té "una visió més centralista" que l'exministre d'Interior.

"Numèricament tindrem el mateix pes a l'executiva del PSOE, però el pes polític anirà en funció de la visibilitat que siguem capaços de guanyar", assegura un membre de la cúpula del PSC. Els socialistes catalans també confien que el nomenament del lehendakari, Patxi López, com a secretari de relacions polítiques serveixi "d'ajuda" per facilitar dins del PSOE la comprensió de les peticions del PSC. En aquest context pren un especial relleu la petició d'un nou model de finançament, un tema tractat també en l'executiva d'ahir. Collboni va deixar clar que el concert econòmic no és el model que defensa el PSC i va subratllar que els socialistes catalans advoquen per un "pacte fiscal federal" que passa per "posar al dia l'acord de juliol del 2009".

El futur de Chacón

Més enllà de la nova relació PSC-PSOE i del repte d'esdevenir una alternativa a CiU, una de les incògnites és què farà ara Carme Chacón. No forma part de l'executiva del PSC i, per voluntat pròpia, tampoc de la del PSOE. Per tant, ara per ara, només és diputada al Congrés. De moment l'exministra ha preferit mantenir-se al marge del focus mediàtic i fins i tot ha anul·lat entrevistes que ja tenia concertades. El PSC es va esmerçar ahir a posar en relleu el 49% de suport que Chacón va rebre al congrés com una prova que el seu projecte ha calat. Però el cert és que, amb Rubalcaba al timó, el PSOE tanca files al voltant del cavall guanyador. També gira full.

stats