PLE DEL PARLAMENT
Crònica 16/02/2012

El PSC amenaça de revisar la relació amb el Govern

El PSC, arran del pacte CiU-PP pels pressupostos, repensarà la seva relació bilateral amb els nacionalistes. El primer secretari socialista, Pere Navarro, ho plantejarà en la pròxima executiva del partit.

Oriol March
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, es van saludar al Parlament després que s'aprovessin els pressupostos.

BARCELONA.La propera reunió de l'executiva del PSC decidirà si es replanteja la relació bilateral que els socialistes catalans van iniciar amb CiU fa unes setmanes per explorar "grans acords de país". Ho va anunciar ahir Pere Navarro, primer secretari del PSC, que es va desplaçar al Parlament per presenciar el ple en què els pressupostos de la Generalitat per al 2012 van tirar endavant gràcies a l'abstenció del PP.

"El pacte entre nacionalistes i populars és molt trist i això farà que plantegi a la direcció del PSC la decisió sobre fins a quin punt hem de canviar la relació amb CiU", va assegurar Navarro. El primer secretari socialista va acusar el partit que lidera Artur Mas d'actuar amb tactisme i va preveure que canviarà de soci durant la segona part de la legislatura. Aquest nou soci, segons Navarro, seria ERC. Un escenari que fa que el nou cap de files socialista dubti de l'efectivitat de les relacions bilaterals amb CiU.

"Tripartit de dretes"

Amb la mateixa càrrega de fons, però més dura en les formes, la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, va instar Mas a reconèixer que existeix un pacte estable amb el PP que conforma un "tripartit de dretes" al Parlament entre Convergència, Unió i els populars. Els socialistes tenen clar -i així ho volen transmetre públicament- que els nacionalistes han triat voluntàriament el PP per pactar els comptes ignorant les propostes alternatives del PSC.

Un PSC que, després del seu procés congressual, es va proposar obrir vies de diàleg amb CiU per recuperar protagonisme al Parlament. Una línia que també defensa a la direcció del PSC Antonio Balmón, secretari d'acció política del partit i alcalde de Cornellà, i un dels més ferms partidaris d'arribar a pactes amb CiU.

"La geometria variable sempre acaba igual", va raonar Martínez-Sampere en referència al segon pacte "ideològic" consecutiu de pressupostos entre CiU i PP. Cap de les 728 esmenes presentades pels socialistes van prosperar en la votació dels comptes. ICV, que havia presentat 830 esmenes, es va queixar, com habitualment fa en les sessions de control i en les comissions d'economia, de la deriva "ultraliberal" que segons ells ha pres el Govern arran de les seves aliances amb el PP.

ERC, decebuda

Més enllà del PP, qui més interès va mostrar per pactar els comptes va ser ERC, també a la recerca de més protagonisme al Parlament després del congrés que va entronitzar Oriol Junqueras com a líder republicà. El diputat Sergi de los Ríos va lamentar que el Govern no fes cas de les seves propostes -en especial la creació d'un impost sobre la banca- i va insistir a solucionar aviat el dèficit fiscal català -calculat en 16.500 milions d'euros l'any- per no haver d'efectuar més retallades en serveis públics aquesta legislatura.

Precisament representants dels serveis públics van aprofitar el ple d'aprovació dels pressupostos per protestar al Parlament. Cinc escoles en perill de tancament van denunciar des de la sala de premsa de la cambra catalana "l'atac sistemàtic" de la conselleria d'Ensenyament "contra l'educació pública catalana". Un grup de bombers afiliats a CCOO es va queixar que afrontaven la campanya forestal amb un terç de recursos humans a causa dels ajustos pressupostaris.

stats