EL DEBAT DELS COMPTES
Crònica 10/06/2011

El PSC aposta per la fiscalitat verda per reduir el dèficit

El PSC sosté que hi ha vies pressupostàries per reduir el dèficit que no passen per retallar l'estat del benestar ni tocar les butxaques dels contribuents, com gravar l'energia nuclear i fer una ecotaxa.

Pere Martí
3 min
La portaveu d'Economia del grup parlamentari del PSC, Rocío Martínez-Sampere, fent declaracions ahir als passadissos del Parlament

Barcelona.El dilema dels pressupostos es va aclarint: el PSC veu cada dia més lluny l'acord, mentre que el PP obre la porta a CiU. Els socialistes no pactaran mentrestant el govern mantingui la supressió de l'impost de successions, cosa que Artur Mas no pensa fer perquè es tracta d'un compromís electoral, tal com li va dir a José Montilla el dia que es van reunir per parlar-ne. Malgrat tot, els socialistes van presentar ahir un document per explicar les propostes, entre les quals inclouen un augment fiscal en àmbits com l'energia nuclear, la distribució elèctrica i una ecotaxa per augmentar els ingressos.

Es tracta d'una aposta per la fiscalitat verda que seria "temporal, moderada i selectiva". Els socialistes volen demostrar que "hi ha una altra manera de fer les coses", que es poden augmentar els ingressos sense posar en perill l'estat del benestar ni castigar encara més els ciutadans, que ja estan prou ofegats per la crisi. Una altra de les propostes és "un pla ambiciós de lluita contra el frau fiscal". Entre els ingressos també preveuen en els pressupostos l'avançament del fons de competivitat, tot i que el govern del PSOE, de moment, es nega a pagar-lo. El PSC, però, està convençut que si el Govern negocia bé, es rebran abans d'acabar l'any.

La portaveu d'Economia del grup parlamentari, Rocío Martínez- Sampere, va explicar ahir que el Govern retalla la despesa i renuncia a augmentar els ingressos, cosa que fa que les posicions siguin molt distants. Per la diputada socialista els pressupostos contenen "un relat inassumible" perquè només es centren en la reducció de la despesa, com es demostra suprimint l'impost de successions. No és, segons els socialistes, un relat per sortir de la crisi, perquè retallen en innovació i recerca un 50% i en polítiques d'ocupació un 16%. En canvi, consideren que es pot augmentar l'austeritat reestructurant departaments, reduint la despesa farmacèutica, les subvencions i les inversions, tot i que Martínez-Sampere no va precisar quines. Sí que va considerar possible seleccionar quines es fan primer i en quines s'alenteixen calendaris.

Canvi impossible

La possibilitat que el PSC doni suport als comptes de la Generalitat és a hores d'ara gairebé impossible. Els socialistes ja han presentat una esmena a la totalitat, que es votarà al ple del dia 15, però els pressupostos no s'aprovaran fins al 20 de juliol, amb la qual cosa hi ha temps per esmenar-los. Els socialistes presentaran les esmenes, però "amb esmenes és molt difícil canviar l'orientació dels pressupostos", va recordar Martínez- Sampere.

Els socialistes han redoblat els esforços explicatius de la seva posició contrària als comptes, perquè no volen aparèixer com els responsables del pacte de CiU amb el PP, que segons ells "ja estava fet". És més, el PSC creu que en el cas de Badalona, en què CiU ha deixat governar el popular Xavier García Albiol demostra que l'entesa entre convergents i populars va molt més enllà dels comptes i que té la traducció en diversos àmbits insitucionals, com ja va passar amb la votació de la supressió de l'impost successions. El PSC sosté que CiU no ha volgut negociar en cap moment amb ells i que l'única reunió que hi ha hagut és la que van mantenir Artur Mas i José Montilla, en la qual el president de la Generalitat va oferir al PSC, si donava suport als pressupostos, un "tracte preferent" en altres àmbits com la diputació i els consells comarcals, però no pels comptes, pels quals no hi ha hagut cap trobada.

stats