LA PUGNA PEL LIDERATGE SOCIALISTA
Crònica 29/01/2012

El PSC es bolca en Chacón per frenar Rubalcaba

Sara González
3 min
EL CALIU DELS 'DE CASA'  Chacón va ser rebuda entre aplaudiments i abraçades  pel PSC. A la foto, amb Antoni Balmón.

BARCELONALa gran majoria dels 101 delegats del PSC que participaran en l'elecció del nou líder del PSOE el cap de setmana vinent confien ser un dic de contenció per evitar que s'imposi al partit un discurs espanyolista que els deixi fora de joc. Des que Alfredo Pérez Rubalcaba es va erigir com el candidat defensor d'un discurs únic impermeable als matisos territorials, els socialistes catalans han tancat files al voltant de l'exministra de Defensa Carme Chacón. Rubalcaba ho sap, per això ahir va deixar clar, abans d'exposar el seu projecte als delegats del PSC, que és conscient que no juga a casa, però que en política, com en el futbol, tot és possible. Ahir no es va creuar amb la seva rival, ni tan sols entre vestidors.

"Em sento com el Reial Madrid quan va venir a jugar contra el Barça al Camp Nou a la Copa del Rei", va assegurar Rubalcaba just quan va trepitjar la seu del carrer Nicaragua. I és que el candidat a la secretaria general del PSOE és conscient que, ara per ara, té les de perdre a la federació de Chacón i, de fet, que ahir s'exposés a l'ull crític dels delegats catalans va ser més un gest de cortesia que un acte real per captar suports. Tot i això, Rubalcaba, reconegut madridista, s'aferra a un gir inesperat com el que va protagonitzar l'equip de José Mourinho en el partit de tornada de la Copa del Rei, quan al final es va emportar un empat, un resultat que l'exvicepresident del govern espanyol firmaria a Catalunya de molt bon grat.

El dirigent socialista assegura que té arguments per captivar la simpatia de la federació catalana, però la remuntada s'albira titànica. Tot i que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va assegurar que el candidat havia fet davant dels delegats un discurs "molt equilibrat" sobre l'encaix de Catalunya a Espanya, Rubalcaba, que va fer gala de tenir el mateix discurs a Catalunya que a Cadis, va reiterar ahir que seguirà defensant un únic discurs al partit. Aquesta línia atemoreix un PSC que durant el seu procés de renovació va fer una clara aposta per marcar un perfil propi al Congrés.

El "defensor" de l'Estatut

Rubalcaba es guardava algun as a la màniga per convèncer els socialistes catalans, com ara el fet de recordar que ell és un candidat que ha defensat l'Estatut i que, com a participant en la seva negociació, coneix quines són les necessitats de Catalunya. Subtilment recuperava la polèmica "satisfacció" que va expressar Chacón amb la sentència que el Tribunal Constitucional va emetre sobre la norma.

Mitja hora després que Rubalcaba marxés de la seu de Nicaragua, on diversos delegats van assegurar que es va sentir "còmode", Chacón entrava amb aire triomfant amb el somriure de qui sap que té avantatge perquè juga a casa. "Sento que he passat l'eliminatòria i que estic a prop de la copa", va deixar anar seguint el símil futbolístic que poc abans havia inaugurat el seu rival en la cursa per liderar el PSOE.

La vuitantena de delegats catalans que ahir van assistir a l'exposició dels projectes dels dos aspirants la van rebre drets amb un fort aplaudiment. Molt significativa va ser l'abraçada amb el secretari d'acció política del PSC, Antonio Balmón. "La trobada amb Chacón ha estat en un clima de més confiança perquè amb ella hi ha més simpatia", explicava ahir un dirigent socialista.

Chacón no es va oblidar de marcar territori i va recordar que treballa des de fa temps "amb lleialtat" amb Pere Navarro per fer un socialisme "fort, capaç i actiu en la cerca de noves solucions".

El pols amb Rajoy

Davant de la seva federació, Chacón va expressar que se sent "forta per aixecar ja" un partit que ha de refer-se de les cendres si vol disputar el poder al PP de Mariano Rajoy. Aquesta és la fita que comparteixen els dos candidats, que per evitar entrar en el cos a cos assenyalen Rajoy com el seu autèntic enemic.

Però un dels dos ha de ser l'encarregat de liderar aquest revifament del partit, i les diferències de projecte seran determinants en un resultat final encara molt incert. "Tots dos han defensat un projecte federalista, però amb accents diferents", explicaven fonts del PSC.

Segons Chacón, hi ha "una societat diferent que reclama solucions diferents", i per això reivindicarà les seves opcions de convertir-se en la primera dona presidenta d'Espanya com un revulsiu davant del seu rival. Davant del PSC sí que fa valer la seva condició de catalana per presentar-se com la candidata que entén millor les necessitats de Catalunya. Rubalcaba s'aferra al valor de l'experiència, però al PSC no convenç. Ahir ho van evitar, però a Sevilla es veuran les cares.

stats