ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 04/10/2011

El PSC buscarà visibilitat sense grup propi

Els socialistes catalans volen reforçar la projecció de la feina dels seus diputats a Madrid ara que han perdut pes a Catalunya. Dissabte aprovaran el document que en marcarà l'estratègia.

Pere Martí / Joan Rusiñol
3 min
Els homes del PSC a Madrid Joan Rangel, a l'esquerra, i José Zaragoza, a la dreta, seran les noves incorporacions de la llista del PSC al Congrés que encapçala Carme Chacón. Zaragoza jugarà un  paper clau com a pont entre els socialistes catalans i els espanyols.

Barcelona / Madrid.La cúpula del PSC vol tancar la porta al grup propi al Congrés dels Diputats i l'avançament electoral els ha donat un cop de mà inesperat: els permet que els ciutadans avalin amb el vot, el 20-N, les relacions que mantindran amb el PSOE durant la propera legislatura. El programa que aprovarà el consell nacional aquesta setmana recollirà la necessitat de "reformular" els lligams amb el socialisme espanyol per "millorar la projecció i l'eficàcia", admeten fonts del partit. És a dir, portaran a les urnes l'acord que van signar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el de Sabadell, Manuel Bustos, per buscar una sortida de consens sense fer trencadissa. Així serà més complicat que el congrés dels socialistes catalans del desembre pugui capgirar l'estratègia.

La candidatura que encapçala Carme Chacón a Barcelona està pensada per defensar aquest "sentiment majoritari". El diputat Sixte Moral, un dels pocs que apostava pel grup propi, no repetirà. En canvi, la llista "es reforçarà políticament" amb dirigents de pes com el secretari d'Organització, José Zaragoza, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel. A ells els tocarà, com expliquen fonts del PSC a l'ARA, obrir el "diàleg" amb el PSOE després dels comicis per fixar les bases d'aquesta nova relació dins del grup parlamentari.

Els socialistes catalans saben que s'han de reforçar perquè els vénen temps difícils si, com diuen totes les enquestes, Alfredo Pérez Rubalcaba perd les eleccions del 20-N. A Madrid s'obrirà una etapa d'incertesa interna al PSOE i diputats que ara són claus al grup parlamentari, com Daniel Fernández, poden tenir un paper destacat en el futur del socialisme espanyol. Ara ja forma part de l'equip de col·laboradors més propers al candidat i manté molt bona sintonia amb el nucli dirigent del carrer Ferraz. A més, no és descartable que Chacón presenti batalla per ocupar la secretaria general del PSOE. A Barcelona les conseqüències del 20-N es plasmaran al congrés que el PSC farà per marcar un nou rumb amb una direcció renovada. En aquest escenari, un dels objectius és convertir la força dels diputats a Madrid (les enquestes internes parlen d'entre 15 i 18) en un focus central d'oposició, tant a les polítiques de CiU com a un hipotètic govern del PP a Espanya.

El grup propi, una petició viva

L'ofensiva de la direcció per frenar la petició d'un grup propi de cara al proper congrés no ha reeixit. A la seu del carrer Nicaragua hi han arribat nombroses esmenes que el reivindiquen, promogudes per les mateixes agrupacions territorials o per grups afins al sector catalanista com Nou Cicle i Sumar per Canviar. El pacte Ros-Bustos estableix que el PSC podrà votar en un sentit diferent al del PSOE en les qüestions que afecten directament Catalunya. L'alcalde de Lleida ha estat un dels defensors històrics de l'existència del grup propi, però va renunciar-hi a favor del "consens", com a candidat a liderar el PSC.

Però aquest acord no satisfà els partidaris del grup propi perquè els seus promotors sostenen que el problema del PSC a Madrid és el fet de no tenir una política pròpia global, com tenen els altres partits catalans. Amb el grup propi, no volen només votar sobre temes relacionats amb Catalunya sinó tenir un posicionament sobre qualsevol tema que es debati al Congrés, com la crisi econòmica, el procés de pau a Euskadi o el model territorial, sobre els quals no necessàriament han de coincidir amb el PSOE. Així, sostenen que la inexistència del grup fa que la veu de Catalunya se la quedi en exclusiva CiU, cosa que minoritza la tasca del PSC a Madrid i a Barcelona.

stats