LA POLÍTICA DE PACTES
Crònica 21/02/2012

El PSC suspèn contactes amb CiU fins que trenqui amb el PP

Pere Martí
2 min
Pere Navarro va presidir ahir l'executiva del PSC, en què es va acordar retirar la mà a CiU.

BARCELONA.La mà que Pere Navarro va estendre a CiU després del congrés del PSC del mes de desembre ha quedat retirada. Almenys de moment. L'executiva del partit, reunida ahir a la tarda, va acordar suspendre les relacions amb la federació nacionalista i, per tant, deixar sense efecte la feina de la comissió bilateral que tenien oberta els dos partits per pactar en teoria els grans temes de país. La comissió, que es va crear al mes de gener, només s'havia reunit una vegada i no tenia nova data prevista. En aquests moments s'estava treballant en l'àmbit sectorial.

El malestar del PSC no ve del pacte de CiU amb els pressupostos, que ja donaven per descomptat, sinó del suport "entusiasta" dels nacionalistes a la reforma laboral al Congrés, on el PP té majoria absoluta, i sobretot pel fet d'haver pactat la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que figurava entre els acords amb el PSC que van permetre la investidura d'Artur Mas. La decisió de suspendre relacions va ser acceptada pels membres més partidaris de l'acord amb CiU, com l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, i aplaudida per aquells que, com Ferran Pedret i Joan Ignasi Elena, demanen des de fa temps deixar de fer seguidisme de CiU mentre opti pel PP com a company de viatge.

La suspensió del PSC és temporal i no comporta trencament, com va subratllar Pere Navarro en la roda de premsa posterior. Tot i que sospiten que el pacte amb els populars és "estratègic", els socialistes esperen poder reconduir la situació, però hi posen condicions. La primera, que CiU trenqui la "bilateralitat" dels seus pactes amb el PP. La segona, que deixi d'aplaudir la reforma laboral i de donar suport al PP de Madrid. I la tercera, que s'obri a pactes a la CCMA. De moment, consideren que el govern d'Artur Mas ha anat "més a la dreta" del que havien anat mai els governs de Jordi Pujol i que Alícia Sánchez-Camacho fa de "consellera en cap".

No hi ha 'siberiada'

La congelació de les relacions no seran una siberiada , ja que socialistes i nacionalistes encara mantenen ponts per pactar el consell d'administració de la CCMA i la resta de nomenaments als càrrecs directius de TV3 i Catalunya Ràdio. Fonts socialistes van reconèixer ahir que en aquest tema les converses no estan trencades, però també van precisar que no es conformaran amb "dues cadires" al consell d'administració, que és el que els ofereix CiU. Les altres serien tres per a la federació nacionalista i la que fa sis, per al PP.

Els socialistes volen anar més enllà i parlar de model, després que s'hagi reduït el pressupost i s'hagi acordat la limitació de publicitat. Segons el PSC, "abans d'ocupar les dues cadires del consell d'administració i no pintar-hi res, no hi serem". Una posició de força per començar el joc, però encara hi ha partit.

stats