L'ESTRATÈGIA D'AUTOGOVERN
Crònica 27/03/2012

El PSC contraposarà el patriotisme social al sobiranisme de CiU

El PSC no s'acaba de creure el gir independentista de CDC i el veuen com uns "focs artificials" per tapar el fracàs de les polítiques socials del Govern. Contra aquest sobiranisme, exhibiran patriotisme social.

Pere Martí
2 min
El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va informar ahir dels acords del secretariat del PSC.

BARCELONA.Amb les urnes d'Andalusia i Astúries encara calentes, els socialistes catalans no podien amagar ahir la satisfacció pel que consideren els primers "brots vermells" a l'Estat després de la marea blava popular. Però en la política catalana encara no n'ha brotat cap, tot i que el PSC insistia que el resultat andalús demostra que les enquestes no són fiables i que les retallades desgasten, amb la mirada posada en CiU. Des del PSC no s'acaben de creure que CDC abraci l'independentisme, i el seu portaveu, Jaume Collboni, no va descartar que aquesta setmana cristal·litzi el pacte per la CCMA amb la votació de demà al Parlament i no exclou encara el consens pel pacte fiscal.

L'estratègia dels socialistes serà contraposar l'independentisme de CiU al patriotisme social del PSC. Sense deixar de tenir la porta oberta als pactes, els socialistes faran oposició en temes com la llei de barris, la sisena hora a l'escola, i la defensa de la ILP de la Fapac, que reclama aquesta hora. També mantindran la seva oposició a les retallades, i més després de les eleccions andaluses, en què l'esquerra ha tret rèdit electoral. Pels socialistes, són els problemes "reals" de la gent enfront d'una Convergència preocupada per debats identitaris com el de la independència, que titllen de "legítim" però veuen incompatible amb el manteniment dels pactes amb el PP, si no és que CiU opta pel "doble llenguatge".

Focs d'artifici

Collboni va remarcar que la formació d'Artur Mas obre el debat sobre la independència el cap de setmana "sobre les cendres del seu fracàs en polítiques socials". Per Collboni, els "focs d'artifici" del congrés de CDC d'aquest cap de setmana provoquen una sensació de "desorientació" del Govern, perquè els pactes amb el PP tornaran al ple de demà.

Tot i aquestes diferències, el PSC no descarta trobar un "espai comú" amb CiU, sempre que els nacionalistes no optin per trencar l'Estatut i la Constitució. En aquest espai hi inclouen el pacte fiscal, on encara hi ha possibilitats d'acord si el radicalisme verbal de CiU no es transforma en "maximalisme" i fa impossible acostar posicions.

stats