Publicitat
Publicitat

EL DEBAT DEL FUTUR SOCIALISTA

L'esborrany de ponència oficial recull la voluntat unànime de tenir una veu pròpia al Congrés

El PSC es debatrà entre el grup propi i el subgrup

Per primer cop, el PSC en bloc creu que necessita tenir una veu pròpia a Madrid. L'esborrany de la ponència que es debatrà al congrés de la tardor planteja el grup propi o el subgrup dins del PSOE.

El PSC sembla disposat a replantejar a fons les seves relacions amb el PSOE al Congrés de Diputats. Segons ha pogut saber l'ARA, l'esborrany de la ponència oficial que es debatrà al congrés de la tardor conté un apartat dedicat al "nou model de relació federal PSC-PSOE i com s'articula la veu pròpia dels diputats al Congrés" que posa sobre la taula dues possibilitats: tenir un grup propi directe amb pacte amb el PSOE o tenir un grup propi dins del grup socialista de l'estil de la plataforma maragallista Ciutadans pel Canvi.

"Per primera vegada ningú dubta que la veu de Catalunya no pot quedar en mans de CiU", asseguren fonts de l'executiva del PSC. Tot apunta que l'aclaparadora derrota dels socialistes ha estat determinant perquè el clam per la veu pròpia sigui unànime al partit que encara encapçala José Montilla. El dilema, recollit en el document que serà presentat a l'executiva, és com articular aquesta veu.

Una de les opcions és la que reivindica l'històric sector catalanista: tenir un grup parlamentari propi sense renunciar a la col·laboració amb el PSOE. Això permetria al PSC tenir un portaveu propi al Congrés i esdevenir la tercera força a Espanya. Per contra, condemnaria el PSOE a no ser mai primera força al Congrés, de manera que el PP tindria molt fàcil ser sempre el partit majoritari. Per als socialistes catalans aquest camí també té riscos. En cas de produir-se un trencament amb els socis estatals, el PSOE tindria llibertat per concórrer a les eleccions catalanes i implantar-se al territori en competència amb el PSC.

Guanyar visibilitat

L'alternativa que recull l'esborrany de la ponència és que el PSC esdevingui un subgrup dins del PSOE. Es tractaria d'una fórmula per fer palesa una diferència i guanyar visibilitat als mitjans de comunicació sense trencar la unitat del partit socialista gràcies a un portaveu amb més pes que el d'ara. Però és una incògnita quines conseqüències pràctiques tindria aquesta via per als socialistes catalans, ja que s'haurien de negociar amb el PSOE.

El full de ruta per a la discussió prèvia al congrés compta amb tres pàgines d'introducció on es ratifiquen conceptes bàsics sobre com renovar el compromís socialista, nacional i amb els progressistes. Es fa una autocrítica de la situació actual del PSC i es marca el rumb que cal seguir. El cos del document està format per 60 pàgines de ponència oberta, en especial en aquells punts que no tenen consens dins del grup. L'esborrany recull, entre altres qüestions, com cal escollir els candidats; planteja una necessària reforma de la Constitució, i proposa un debat sobre per quin model d'estat del benestar i de fiscalitat cal apostar.

La ponència va ser criticada ahir pel moviment Congrés des de baix perquè es tracta, precisament, d'una proposta elaborada des de la cúpula socialista. Dos dels sis redactors són el vice-primer secretari, Miquel Iceta, i la diputada Marina Geli.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT