EL NOU MODEL DE FINANÇAMENT
Crònica 01/03/2012

El PSC descarta el concert però vol limitar la solidaritat amb Espanya

El PSC mou fitxa en finançament però també posa límits. Descarta el concert econòmic i aposta per un pacte fiscal que permeti a Catalunya recaptar tots els impostos de manera "compartida" amb l'Estat.

Pere Martí
3 min

BARCELONA.El PSC ja ha posat damunt la taula les seves cartes en matèria de finançament. Pere Navarro va presentar ahir al Col·legi de Periodistes la seva proposta de pacte fiscal federal. El primer secretari va rebutjar explícitament el concert econòmic perquè és "un carreró sense sortida" i va defensar que aprofundint en l'actual model de finançament, Catalunya pot aconseguir un pacte fiscal que li permeti "compartir" amb l'Estat la recaptació de tots els impostos i limitar l'aportació que fa a la solidaritat interterritorial mitjançant la reducció dels fons que es destinen a l'anivellament del 75% al 50%.

Davant d'una àmplia representació de totes les ànimes del socialisme català, Navarro va defensar la seva proposta de "segon" pacte fiscal, reivindicant com a punt de partida el que va pactar el 2009 el conseller d'Economia Antoni Castells, flamant presentador de l'acte. El líder dels socialistes va reclamar la creació immediata d'un consorci entre l'administració tributària de l'Estat i l'Agència Tributària de Catalunya, tal com preveu l'Estatut. Aquest Consorci hauria d'estar presidit per la Generalitat i s'hauria d'estructurar "en condicions d'igualtat efectiva" per tal de "compartir" la gestió, la recaptació i la liquidació de tots els impostos que es paguen a Catalunya. "Perquè tothom ens entengui, volem compartir la clau de la caixa i tenir l'última paraula", va precisar Navarro.

Recaptar tots els impostos

Aquesta posició és sensiblement diferent de la que fins ara han mantingut CiU, ERC i ICV, que en les conclusions de la comissió d'estudi del concert econòmic defensen una agència tributària pròpia que recapti tots els impostos dels catalans i negociï amb l'Estat el pagament d'una quota pels serveis que presta a Catalunya i per la solidaritat interterritorial. Tot i les diferències, Navarro es va mostrar obert a dialogar i a negociar per mirar d'arribar a un ampli acord, tot i que en cap moment va usar la paraula consens . Amb tot, va advertir CiU que "serà el PP, l'actual soci del Govern, qui realment farà impossible el concert econòmic per a Catalunya".

Pel que fa a la solidaritat, va reclamar més justícia a l'hora de reconèixer l'esforç fiscal que fa Catalunya canviant els mecanismes d'anivellament parcial. Actualment el 25% dels recursos tributaris que generen els catalans es queden a Catalunya, i el 75% restant va a una bossa comú per a la seva redistribució. Per Navarro, aquest anivellament parcial és "excessiu" i proposa reduir el volum de recursos passant del 75% fins al 50% al llarg de les dues properes revisions del model, és a dir, en el termini de sis anys. Pels socialistes, aquesta reducció permetria a les comunitats receptores assolir un grau més alt d'autonomia financera i ser menys dependents, però Navarro va assegurar que la convergència total és impossible i, per tant, "sempre" existirà una solidaritat "estructural" com passa a països com Alemanya i el Canadà.

Explicat el nou model, va llançar un missatge dirigit a la resta del socialisme espanyol reivindicant que Catalunya pot disposar d'un model de finançament "propi" sense que això suposi un "privilegi" respecte a les altres comunitats autònomes. Un intent preventiu d'evitar crítiques des del PSOE a la seva proposta, especialment per part del socialisme andalús, que està en plena precampanya electoral.

Interessos electoralistes

En clau de política interna catalana, va insinuar que CiU està endarrerint la discussió al ple del Parlament de les conclusions de la comissió del concert per interessos electoralistes. Navarro va assegurar que ara el Govern vol "parar màquines", quan en canvi va tenir molta pressa perquè les conclusions es pactessin abans de les eleccions generals del 20-N. "Allò que a l'octubre era extremadament urgent i improrrogable avui no té ni data al Parlament, ni cita amb el president Rajoy , ni reunió amb el ministre Montoro", va denunciar. En canvi es va mostrar convençut que en tornarien a parlar "quan les eleccions al Parlament estiguin ben a prop" i va reptar el Govern a reprendre el debat. Per acabar, va sentenciar: "Els socialistes no posarem mai obstacles a l'ambició de Catalunya".

stats