MOVIMENTS PARLAMENTARIS
Crònica 28/06/2011

El PSC descongela relacions amb CiU i s'ofereix a pactar

El no als pressupostos no tindrà continuïtat. Els socialistes no volen que se'ls acusi d'abocar CiU a mans del PP i han allargat la mà a la federació nacionalista per ressuscitar els acords al Parlament.

Pere Martí
2 min
L'executiva dels socialistes va donar llum verda a estendre la mà a CiU per pactar temes clau de país al Parlament.

Barcelona.L'executiva del PSC va donar llum verda ahir al gir tàctic del partit, que ha passat del rebuig frontal als pressupostos a obrir la porta al Govern i a mostrar-se més disposat al pacte. Els socialistes justifiquen aquest gir perquè des de CiU s'ha mostrat voluntat de diàleg i "menys prepotència", i el cert és que des de fa setmanes hi ha reunions per acostar posicions amb la llei òmnibus i amb la llei electoral.

Mentre que el PP va endurint cada cop més el seu discurs després de pactar els pressupostos amb CiU, Jordi Turull i Ramon Espadaler s'han reunit amb els caps visibles del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, Laia Bonet i Jaume Collboni, per mirar d'acostar posicions sobre la llei òmnibus. Paral·lelament, Miquel Iceta dinava ahir mateix amb la consellera Joana Ortega i el secretari d'organització de CDC, Lluís Coromines, per negociar la llei electoral.

La possibilitat de pactar les dues lleis encara és incerta, sobretot la llei electoral, perquè tot i que CiU i PSC sumen els dos terços necessaris del Parlament per aprovar-la, voldrien aprovar-la per unanimitat, o almenys això diuen per no posar gaire nerviosos la resta de partits. De moment, el PSC i el Govern s'intercanvien papers.

Però pel que fa a la llei òmnibus, el PSC ha posat com a condició "racionalitzar-la", que vol dir, en primer lloc, treure el capítol referit als mitjans audiovisuals i la reforma de la CCMA i, en segon lloc, dividir la llei en quatre blocs, que ja figuren en l'exposició de motius de la llei: simplificació administrativa, agilització de l'administració, promoció econòmica i modificació de la llei d'urbanisme. Segons fonts socialistes que participen en les negociacions, el canvi de posició de CiU es deu al fet que "són conscients que aquesta llei no l'han fet bé", i que a més "tenen ganes" de pactar alguna cosa amb el PSC per treure's de sobre el pacte amb el PP. Tot i això, l'acord encara és lluny perquè fins avui no hi haurà cap altra reunió per veure si els nacionalistes accepten aquestes condicions.

Els socialistes també admeten que es volen treure la imatge que els responsables del pacte CiU-PP són ells. "No volem que ens carreguin el mort", assegurava ahir un membre de l'executiva, que també remarcava en referència als nacionalistes: "çamb el no als pressupostos han après que no els donarem un xec en blanc, sinó que hauran de negociar tema per tema si volen el nostre suport".

Amb aquest acostament els socialistes recuperen la posició de col·laboració que van mantenir durant el debat d'investidura, que amb la seva abstenció van permetre Artur Mas ser escollit president de la Generalitat. El canvi de clima coincideix amb les amenaces de Mas d'avançar eleccions si no aconsegueix suports parlamentaris per aprovar els pressupostos, tot i que el PSC no se les creu.

stats