Publicitat
Publicitat

ALIANCES DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Nadal acusa el Govern de portar Catalunya a la "immolació" amb les retallades socials

El PSC endureix el discurs per recuperar vot de cara al 20-N

El PSC fa un discurs sorprenentment dur, emmarcat en el context preelectoral, i molt crític amb la gestió de la crisi que està fent el Govern. Els socialistes no volen fugues per l'esquerra.

L'abstenció del PSC que va permetre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat fa nou mesos queda molt lluny políticament. La confiança inicial ja es va esquerdar en el debat de pressupostos i ahir va quedar enterrada com a mínim fins a les eleccions espanyoles del 20-N. Joaquim Nadal va fer el discurs més crític amb el Govern de tota la legislatura, en què va atacar frontalment la política de retallades i es va erigir com a defensor de l'estat del benestar, que segons el PSC està en perill.

Els socialistes van voler visualitzar que hi ha una alternativa clara al govern de CiU i aturar la sagnia de vots que han patit en les últimes convocatòries electorals. Amb un llenguatge contundent, Nadal va acusar Mas d'haver "trencat el fil de la cohesió nacional i social" amb unes retallades que estant portant Catalunya a la "immolació", perquè afecten els sectors socials més desafavorits i els pilars de l'estat del benestar, com són l'educació i la sanitat. El diagnòstic del PSC és que el país està pitjor que fa nou mesos i que s'ha estès un clima de desconfiança, en bona part atribuïble als errors del Govern. Nadal va explicar que la falta de decisió, la falta de solvència i el "clima de por" que fomenta el Govern no ajuden a crear confiança, sinó tot al contrari.

President de tots

Els socialistes creuen que hi ha una sortida menys traumàtica i menys liberal a la crisi, que no passa per concentrar tots els esforços en la contenció del dèficit, sinó també per promoure ocupació i incrementar els ingressos amb l'impost de patrimoni i l'impost de successions, a més de l'impost de les grans fortunes anunciat per Mas i que Nadal va trobar "gens creatiu", tot i estar-hi d'acord. El president del grup parlamentari socialista va fer una llarga llista de conseqüències de les retallades, amb la qual va demostrar que anava preparat, i fins i tot es va encarar a Mas demanant que faci de "president de tots els catalans, no només d'uns quants" i que "posi rostre humà a la nació, perquè la nació la fan les persones". Malgrat l'allau de crítiques, el seu discurs també va tenir un vessant constructiu, en què va proposar un acord polític "aplicable" de cara a l'any 2012 per sortir de la crisi. Aquest acord hauria d'incloure accions per millorar el finançament, assegurar l'estabilitat pressupostària, aportar liquiditat econòmica, estimular la innovació i mantenir els serveis públics i l'estat del benestar. "Hi ha un altre camí", va cloure Nadal.

La resposta de Mas, sorprès pel to de Nadal, també va ser dura, i li va retreure tots els errors dels governs tripartits. El president li va demanar més humilitat, perquè l'etapa del tripartit encara és present en la memòria de la gent i el "cràter" que van deixar a les finances de la Generalitat és una "llosa brutal" que Catalunya trigarà molts anys a treure's de sobre. Mas li va preguntar directament si el PSC recolzarà el pacte fiscal i Nadal va respondre que cal treure rendiment al model de finançament vigent i que acataran les conclusions de la comissió parlamentària del concert.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT