ALIANCES DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 29/09/2011

El PSC endureix el discurs per recuperar vot de cara al 20-N

El PSC fa un discurs sorprenentment dur, emmarcat en el context preelectoral, i molt crític amb la gestió de la crisi que està fent el Govern. Els socialistes no volen fugues per l'esquerra.

Pere Martí
2 min
Joaquim Nadal va denunciar que el clima De por que fomenta el Govern no ajuda a crear confiança.

Barcelona.L'abstenció del PSC que va permetre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat fa nou mesos queda molt lluny políticament. La confiança inicial ja es va esquerdar en el debat de pressupostos i ahir va quedar enterrada com a mínim fins a les eleccions espanyoles del 20-N. Joaquim Nadal va fer el discurs més crític amb el Govern de tota la legislatura, en què va atacar frontalment la política de retallades i es va erigir com a defensor de l'estat del benestar, que segons el PSC està en perill.

Els socialistes van voler visualitzar que hi ha una alternativa clara al govern de CiU i aturar la sagnia de vots que han patit en les últimes convocatòries electorals. Amb un llenguatge contundent, Nadal va acusar Mas d'haver "trencat el fil de la cohesió nacional i social" amb unes retallades que estant portant Catalunya a la "immolació", perquè afecten els sectors socials més desafavorits i els pilars de l'estat del benestar, com són l'educació i la sanitat. El diagnòstic del PSC és que el país està pitjor que fa nou mesos i que s'ha estès un clima de desconfiança, en bona part atribuïble als errors del Govern. Nadal va explicar que la falta de decisió, la falta de solvència i el "clima de por" que fomenta el Govern no ajuden a crear confiança, sinó tot al contrari.

President de tots

Els socialistes creuen que hi ha una sortida menys traumàtica i menys liberal a la crisi, que no passa per concentrar tots els esforços en la contenció del dèficit, sinó també per promoure ocupació i incrementar els ingressos amb l'impost de patrimoni i l'impost de successions, a més de l'impost de les grans fortunes anunciat per Mas i que Nadal va trobar "gens creatiu", tot i estar-hi d'acord. El president del grup parlamentari socialista va fer una llarga llista de conseqüències de les retallades, amb la qual va demostrar que anava preparat, i fins i tot es va encarar a Mas demanant que faci de "president de tots els catalans, no només d'uns quants" i que "posi rostre humà a la nació, perquè la nació la fan les persones". Malgrat l'allau de crítiques, el seu discurs també va tenir un vessant constructiu, en què va proposar un acord polític "aplicable" de cara a l'any 2012 per sortir de la crisi. Aquest acord hauria d'incloure accions per millorar el finançament, assegurar l'estabilitat pressupostària, aportar liquiditat econòmica, estimular la innovació i mantenir els serveis públics i l'estat del benestar. "Hi ha un altre camí", va cloure Nadal.

La resposta de Mas, sorprès pel to de Nadal, també va ser dura, i li va retreure tots els errors dels governs tripartits. El president li va demanar més humilitat, perquè l'etapa del tripartit encara és present en la memòria de la gent i el "cràter" que van deixar a les finances de la Generalitat és una "llosa brutal" que Catalunya trigarà molts anys a treure's de sobre. Mas li va preguntar directament si el PSC recolzarà el pacte fiscal i Nadal va respondre que cal treure rendiment al model de finançament vigent i que acataran les conclusions de la comissió parlamentària del concert.

stats