ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

El PSC torna a perdre i entra en crisi

Pere Martí
2 min
El PSC torna a perdre i entra en crisi

BARCELONAUna altra patacada, la tercera seguida en un any: primer van ser les eleccions catalanes del 28 de novembre, després les municipals del 22 de maig, i ara les eleccions generals. El PSC no havia perdut mai uns comicis al Congrés dels Diputats en tota la seva història, i ahir va quedar per sota, en diputats i en percentatge, respecte del resultat obtingut els comicis del 1977, quan va captar el 28,5% dels vots i 15 diputats. Ahir es van quedar amb el 26%, dos punts per sota, i amb 14 diputats, a l'espera del recompte final. En quatre anys, el PSC ha passat de 25 diputats a 14, i ha perdut gairebé un milió de vots, en una caiguda lliure que sembla que no té aturador ni xarxa.

Aquests 14 diputats fan esclatar una crisi que el PSC ajornava des que va perdre la Generalitat fa un any. Amb l'excusa de les municipals, no es va fer res, però aleshores va perdre l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona. El partit va optar per convocar congrés a la tardor, però l'avançament de les generals els va obligar a endarrerir-lo fins al desembre. I hi arribaran amb una altra derrota a l'esquena, especialment dura, perquè les eleccions generals eren segures per al PSC, en què tradicionalment superaven el milió de votants, i ara han vist com CiU els passava al davant en escons.

El resultat accelerarà probablement la crisi interna latent que ja vivien els socialistes en el seu debat precongressual. Avui es reunirà l'executiva, que es preveu moguda, i aquesta mateixa setmana hi ha dos actes claus de cara al congrés. Si el mal resultat no fa canviar les agendes, Miquel Iceta comunicarà dijous si es presenta o no a liderar el PSC. I dissabte que ve Pere Navarro, alcalde de Terrassa, té previst un acte públic per oficialitzar la seva candidatura, que teòricament partia com a vencedora, però amb aquests resultats tot està per decidir. Els candidats renovadors com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, guanyen opcions després de la contundent derrota d'aquest diumenge, perquè a hores d'ara ningú pot predir què passarà al congrés del PSC del desembre, que està més obert que mai.

El futur incert de Chacón

El mal resultat també complica la intenció de Carme Chacón de fer carrera a Madrid postulant-se com a secretària general del PSOE, i el seu futur és incert. Però el PSC no es pot refugiar buscant les causes de la seva derrota en l'enfonsament del PSOE, perquè el resultat també té ingredients domèstics. A Catalunya ha perdut davant una CiU que governa la Generalitat en temps de crisi i ho ha fet després d'haver centrat tot el missatge electoral en contra de les retallades del Govern.

La sala Ernest Lluch del carrer Nicaragua, al tercer pis, va ser un desert tota la nit electoral, on brillaven per la seva absència militants i simpatitzants del partit. La direcció del PSC, tancada a la quarta planta, no va aparèixer fins a dos quarts d'onze de la nit, després que ho fes Rubalcaba. Chacón, acompanyada de la cúpula del PSC, va felicitar els guanyadors i va admetre que els socialistes havien perdut les eleccions, però va advertir: "No estem derrotats perquè només està derrotat qui es rendeix". Chacón va augurar: "Ens recuperarem i tornarem a comparèixer en el futur".

stats