Crònica 17/04/2011

El PSC espera en silenci la decisió de la ministra

Els socialistes catalans hauran d'esperar a veure què fa finalment la ministra Chacón per poder decidir els noms de la futura direcció del partit i la persona que rellevarà José Montilla.

Pere Martí
2 min
Carme Chacón ha fet la carrera política a Madrid però mai ha deixat de participar als assumptes del PSC.

Barcelona.Dimecres la plana major del PSC va assistir a un dinar que es va convertir en la posada de llarg d'Alfredo Pérez Rubalcaba davant la societat catalana de cara a les primàries del PSOE. Si dijous n'hi hagués hagut un altre de Carme Chacón, també hi haurien assistit disciplinadament, perquè la direcció dels socialistes catalans manté una profilàctica equidistància fins després de les eleccions municipals del 22 de maig.

L'objectiu que s'ha proposat l'executiva del PSC si finalment hi ha primàries al PSOE és molt pragmàtic: "Mirar de no prendre mal" i no parlar-ne fins després de les municipals. La teoria diu que en tant que militant del PSC, la ministra de Defensa hauria de tenir el suport dels seus correligionaris, però no és exactament així. Rubalcaba també té partidaris al PSC. O dit d'una altra manera, Chacón té molts detractors tot i ser de la potent federació del Baix Llobregat.

D'entrada, les primàries del PSOE obligaran el PSC a endarrerir el seu procés congressual, que teòricament s'ha de celebrar a l'octubre. El procés no es pot obrir sense saber si hi ha primàries i si Chacón s'hi presenta, cosa que sembla bastant clar. Tot i així, caldrà esperar el resultat per saber si la ministra continua fent política a Madrid o decideix tornar a Barcelona, una possibilitat que obligaria a ubicar-la dins la cúpula del partit que s'ha d'escollir en el pròxim congrés, tenint en compte que és una de les dirigents més populars i amb més projecció mediàtica.

Però l'escenari que s'obre per al PSC si Chacón guanya les primàries tampoc és fàcil. En paraules d'un membre de l'executiva, "un candidat propi a unes primàries mai havia generat tanta afectació dins el partit". Encara s'han d'aclarir moltes incògnites i les possibilitats que la ministra de Defensa arribi a la Moncloa són molt remotes, tenint en compte que totes les enquestes donen una clara majoria al PP a les pròximes generals, però diversos membres de l'executiva admeten que seria molt difícil gestionar les relacions entre el PSC i el PSOE. "Ens multiplicaria per deu els problemes que tenim", assegura un dirigent identificat amb el sector catalanista del partit.

El grup propi al Congrés

Després de tenir un vicepresident, Narcís Serra, i ministres en tots els governs del PSOE, són pocs els dirigents catalans que s'atreveixen a pronosticar canvis de les relacions amb els seus socis federals si Chacón acaba sent candidata. Estan acostumats a tenir dirigents del PSC manant a Madrid sense que això hagi suposat cap canvi d'estatus en l'àmbit parlamentari, on els socialistes catalans no disposen de grup propi, ni hagi permès rebaixar tensions, com les que hi va haver amb la constitució del segon tripartit, que el PSOE no veia amb bons ulls perquè els allunyava de CiU.

Altres dirigents, però, hi veuen coses positives, sobretot si Chacón acaba guanyant les primàries, perquè suposaria que la seva aposta per fer política a Madrid esdevé definitiva i irreversible i, per tant, deixaria el camp lliure al PSC, com al seu dia va fer Josep Borrell, tot i que era militant de la Federació Socialista Madrilenya. Seria la solució definitiva al "problema".

stats