EL DEBAT INTERN DELS SOCIALISTES
Crònica 31/12/2011

El PSC tanca files amb Chacón contra Rubalcaba

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va deixar clar ahir que la seva preferència per liderar el PSOE és Carme Chacón. L'alcalde de Terrassa deplora el model de partit "nacional" de Rubalcaba.

S. G.
3 min
Due setmanes després de ser proclamat, Pere Navarro ja marca territori dins del PSOE.

BARCELONA"La simpatia general del PSC va més adreçada a Carme Chacón". Amb aquesta declaració, el nou líder del PSC, Pere Navarro, va deixar clar ahir qui és la seva candidata a liderar el PSOE. Els socialistes catalans estan disposats a plantar batalla a Alfredo Pérez Rubalcaba, sobretot perquè se senten exclosos del model "nacional" de partit que va defensar dijous en presentar la seva candidatura. Sigui com sigui, els socialistes viuran una segona guerra interna un cop finalitzi el congrés de Sevilla del PSOE, ja que el PSC haurà de reivindicar un encaix amb veu pròpia que no tot el partit està disposat a tolerar.

Abans de ser proclamat primer secretari, Pere Navarro va ser acusat de poc catalanista per un sector del seu propi partit. L'alcalde de Terrassa està disposat a desempallegar-se d'aquesta etiqueta i ahir, en declaracions a RAC1, no va dubtar a desmarcar-se del PSOE "nacional, que vertebri Espanya i que digui a totes les regions el mateix" que va defensar dijous Rubalcaba en la presentació de la seva candidatura a secretari general.

El federalisme oblidat

"El PSOE és un partit polític federal i no nacional", va retreure al cap de llista que va liderar la derrota més important dels socialistes a les eleccions espanyoles del 20-N. I és que Rubalcaba, que sap de sobres que el PSC farà costat a Chacón quan oficialitzi les seves intencions de rellevar José Luis Rodríguez Zapatero, va directament a buscar el suport de la resta de federacions, encara que això suposi declarar-se com l'enemic més important de la catalana. De res li ha servit repetir més d'una vegada que ell sabia com resoldre "la complexa relació entre Catalunya i Espanya".

I és que Navarro ja va advertir que si Rubalcaba s'imposa com a nou líder caldrà seure a renegociar l'encaix del PSC al PSOE. Perquè si els socialistes catalans ja han tingut problemes per fer sentir la seva veu amb Zapatero -que prometia defensar els interessos catalans-, encara seria més difícil l'encaix en un PSOE que no admetés particularitats territorials, com es desprèn del discurs de Rubalcaba.

Val a dir que amb Chacón, a la qual Navarro considera "molt ben preparada" i amb el seu propi "projecte d'Espanya", tampoc seria tot oli en un llum. Perquè precisament l'exministra de Defensa va fer costat a Zapatero en qüestions com la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut -amb article polèmic inclòs per defensar la sentència-, mentre el president José Montilla encapçalava una manifestació d'un milió de persones el 10 de juliol del 2010. El PSC tampoc va tenir mans lliures per reivindicar al Congrés els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que sí que reclamava al Parlament amb la resta de forces polítiques.

Contradiccions irrepetibles

Si una cosa té clara Navarro és que aquestes situacions contradictòries no es poden tornar a repetir al PSC si vol recuperar la confiança dels votants catalans. I per això, tal com es va aprovar al congrés del PSC de fa dues setmanes, negociarà amb el futur líder del PSOE que els socialistes catalans puguin votar per separat en aquelles qüestions "d'especial interès" per a Catalunya.

En cas que sigui Chacón la guanyadora del congrés del PSOE, tindrà la difícil missió de fer mil equilibris per timonejar un partit al qual els seus detractors fàcilment l'acusaran d'afavorir el PSC en detriment de la resta del territori. Tampoc Navarro l'hi posarà fàcil si, tal com li demana Artur Mas com a peatge per ser soci preferent, dóna suport, encara que sigui amb matisos, a un pacte fiscal que millori el finançament de Catalunya. El PSOE pot tenir a casa seu el seu pitjor enemic.

stats