ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 09/10/2011

El PSC gira a l'esquerra per parar el cop

El PSC sap que les del 20-N seran unes eleccions difícils. Després de dues convocatòries electorals consecutives a la baixa, les generals no seran una excepció. Per mirar de no perdre vot, torna a l'esquerra.

Pere Martí
2 min

Barcelona.Girar a l'esquerra és la millor manera d'evitar una fuga de vots cap a ICV, que es presenta amb un referent de les esquerres com a cap de llista, l'exlíder de CCOO Joan Cobscubiela. I aparcar reivindicacions catalanistes com el grup propi o rebutjar el concert econòmic permet al PSC intentar taponar les fugues de vot espanyolista cap al PP que han tingut en anteriors comicis, com en les municipals. La solució dels estrategs del PSC ha estat dissenyar una campanya amb un fort accent social, presentant-se com el partit més ben situat per fer front la crisi i com el garant del manteniment de l'estat del benestar, amenaçat pel govern d'Artur Mas i per la victòria del PP que auguren totes les enquestes.

El consell nacional del partit va donar llum verda ahir al manifest electoral i a les llistes al Congrés i al Senat, que són clarament continuistes. En el manifest, el PSC torna a posar com a valor central de la seva acció política la igualtat, especialment en matèries sensibles com la sanitat i l'educació, els serveis públics més amenaçats per la crisi. La defensa de les conquestes socials i proposar una alternativa a les retallades amb una política fiscal equitativa i redistributiva són els eixos del manifest electoral.

El recurs d'identificar CiU amb el PP també tornarà a estar en els discursos dels dirigents del PSC, com el d'ahir de Carme Chacón, que els va definir de "dues gotes d'aigua". La cap de llista del PSC va proposar una alternativa al "campi qui pugui" de la dreta defensant un model de "prosperitat sostenible" que permeti créixer bé i equilibradament, sense fractures socials. En qüestions fiscals va proposar recuperar l'impost de successions, un impost per als grans patrimonis i gravar el tabac i l'alcohol.

La reivindicació de més autogovern queda en un segon pla en el manifest aprovat ahir pel consell nacional. El PSC mou fitxa en el terreny del finançament, i rebateja el model actual com a "pacte fiscal federal". És una millora del model vigent, pactat pel tripartit i el govern del PSOE l'any 2008. Aquesta millora passa per una "caixa compartida" entre la Generalitat i l'Estat, més reconeixement de l'esforç fiscal de Catalunya, més transparència i una progressiva convergència de resultats amb la resta de comunitats autònomes. Segons Chacón és un pacte "possible i real" davant la proposta de CiU, que va en la línia del concert econòmic i que el PSC rebutja.

stats