ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 03/11/2011

El PSC intenta aïllar Chacón del PSOE

Ni un sol míting amb Zapatero, només un amb Rubalcaba, el de rigor, i cap ministre en campanya a Catalunya. El PSC intenta evitar que el previsible daltabaix del PSOE contamini la candidata.

Pere Martí
2 min

Barcelona.La campanya electoral de Carme Chacón està dissenyada per potenciar el perfil personal i més humà de la candidata, i busca deixar en un segon pla la seva vinculació a l'executiu de José Luís Rodríguez Zapatero, tot i que és ministra de Defensa. Però durant la campanya el president del govern espanyol brillarà per la seva absència, al contrari d'altres vegades, en què Zapatero omplia el Palau Sant Jordi. Però tampoc vindrà gaire a Catalunya el cap de llista del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que serà present al míting final -que no es farà al Sant Jordi- i el mateix dia al matí, el dijous 17, farà una escala tècnica a Tarragona. El dirigent més important del PSOE que acompanyarà Chacon serà Marcelino Iglesias, secretari d'organització del partit i expresident d'Aragó.

L'objectiu és que les negres previsions que auguren totes les enquestes per al PSOE no afectin Chacón i el PSC pugui revalidar la seva victòria a Catalunya. Tot i que la direcció del PSC espera perdre alguns diputats dels 25 que va obtenir, confia que no seran prou per perdre la primera plaça. D'aquesta manera, la campanya de Carme Chacón està pensada també per a una persona que ha de tenir recorregut polític més enllà del 20-N, ja sigui al si del PSOE o del PSC. "Totes les portes estan obertes", asseguren els socialistes.

El vídeo de la campanya mostra una Chacón íntima i pròxima, amb la seva família, que fins i tot riu davant una escena de Polònia on surt satiritzada. A les tanques electorals apareix amb el lema "El futur és esforç i justícia social", acompanyat, en un racó, de la sigla del PSC. El lema, segons va explicar ahir el cap de campanya, José Zaragoza, vol expressar les dues claus de la sortida a la crisi. Pels socialistes, la crisi no només se supera treballant més sinó treballant perquè se'n surti tothom. Per això denuncien les retallades en educació i sanitat, perquè "deixen les classes més desafavorides sense els serveis bàsics de l'estat del benestar".

L'esperit de Guardiola

Tot i que l'objectiu és "evitar que la dreta governi Espanya", segons Zaragoza, aquest va dedicar bona part de la seva intervenció a criticar CiU, sobretot el seu candidat Josep Antoni Duran i Lleida, a qui va qualificar de "Mourinho de la campanya" perquè és "el que insulta per desestabilitzar el que va guanyant". Seguint el símil futbolístic, va atribuir a Carme Chacón el paper de "l'esperit de Guardiola" en aquesta campanya, perquè la farà en positiu i de manera constructiva. Zaragoza va situar en 3 milions d'euros el cost de la campanya socialista.

stats