ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 08/10/2011

El PSC fa una llista continuista i dominada per l'aparell per al 20-N

Els socialistes catalans aprovaran avui en el seu consell nacional la llista de candidats a les eleccions generals, marcada per la continuïtat, amb Albert Solé i José Zaragoza com a principals novetats.

Pere Martí
3 min
El PSC fa una llista continuista i dominada per l'aparell per al 20-N

Barcelona.La comissió de llistes del PSC va reunir-se ahir a la tarda per acabar de tancar la candidatura que presentaran per Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona a les eleccions del 20 de novembre. La llista és continuista, hi té un gran pes l'aparell del partit i n'han quedat exclosos els representants del sector catalanista del PSC. Tots els membres de la llista són afins a la direcció actual i cap defensa la constitució d'un grup parlamentari propi al Congrés. Aquesta tesi l'abonava Sixte Moral, exalcalde de Vilanova, però no repeteix.

La direcció del PSC ha aprofitat l'ajornament del congrés del partit fins al mes de desembre per fer una candidatura i un manifest electoral fidels a les seves tesis. La cap de llista ha pogut incorporar el seu cap de gabinet al ministeri, Germán Rodríguez, militant del districte de Sant Andreu, que ocuparà un dels llocs de sortida, probablement el número deu. Si no hi ha canvis d'última hora, a més de Chacón, a la llista hi figuraran en segon lloc Daniel Fernández; en el tercer, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel; la quarta serà la diputada Esperança Esteve, de Santa Coloma de Gramenet; el cinquè serà l'actual secretari d'organització del partit, José Zaragoza, i en sisè lloc hi anirà una de les poques novetats de la llista, el fins ahir secretari d'estat per a l'Esport, Albert Soler, que va deixar el càrrec per ser candidat. El consell de ministres va aprovar ahir al matí un reial decret que disposava el cessament, a petició pròpia, com a president del Consell Superior d'Esports (CSD), càrrec al qual va accedir l'1 d'abril. Amb ell són tres els membres del govern espanyol que busquen refugi a les llistes davant la victòria del PP que auguren la majoria d'enquestes: Rangel, Rodríguez i Soler.

També es dóna per fet que repetiran Meritxell Batet, Lourdes Muñoz, Isabel López Chamosa i Román Ruiz en llocs de sortida. A les darreres eleccions generals del 2008 el PSC va treure 25 diputats a Catalunya, però en aquesta ocasió la direcció del partit preveu que seran menys, tot i que espera revalidar la victòria com a primera força política en unes generals. També tenen assegurat un lloc de sortida els caps de llista de Tarragona, Francesc Vallès, que és l'actual coordinador de diputats i senador a les Corts; la cap de llista per Lleida, Teresa Cunillera, i el de Girona, Àlex Sáez, que encapçala per primera vegada la llista després de derrotar en primàries l'exalcaldesa de Salt, Yolanda Pineda, que anirà de dos.

Canvis a l'Entesa

On hi haurà canvis importants serà a la candidatura al Senat, perquè fins ara el PSC es presentava conjuntament amb ERC i ICV en el marc de l'Entesa. Els republicans han decidit abandonar-la, però socialistes i ecosocialistes han decidit continuar junts. A Barcelona, els tres llocs seran per a Carles Martí, primer secretari del PSC a Barcelona; Jordi Guillot, que ja és senador, i per a la regidora socialista de Sitges Mònica Almiñana. Queda pendent saber qui ocuparà les dues places de senador per designació autonòmica, que corresponen al PSC pel resultat a les eleccions catalanes. Actualment aquestes places les ocupen Joan Sabaté i Assumpta Baig, però la intenció de la direcció del PSC és canviar-los després de les eleccions del 20-N. Una possibilitat podria ser que l'ocupés l'expresident de la Generalitat José Montilla. Si finalment ho declina, serà per a Celestino Corbacho.

stats