PARLAMENT
Crònica 14/03/2012

El PSC manté l'esmena a la totalitat a la llei de consultes

Pere Martí
1 min

BARCELONA.La llei de consultes no tindrà el consens de tots els grups parlamentaris. CiU l'haurà de tirar endavant amb el suport d'ERC i d'ICV. De moment, en el ple del Parlament d'avui tindran lloc els debats de totalitat de les lleis de consultes del Govern i de SI. El primer projecte, que arriba amb una esmena de retorn del PSC, regula el règim jurídic i el procediment de les convocatòries de consultes populars diferents dels referèndums. Podran convocar-ne una el president de la Generalitat o els alcaldes, i ho podran fer per iniciativa de les mateixes institucions o a proposta dels ciutadans, que hauran de recollir 50.000 signatures. En tot cas, la decisió última és dels governants.

Les consultes no tindrien caràcter vinculant i agafen de base el padró municipal en lloc del cens electoral. No hi ha hagut cap contacte entre CiU i el PSC per mirar d'acostar posicions, tot i que els socialistes van aprovar la legislatura passada una llei de consultes, forçats per la seva aliança de govern amb ERC.

Per la seva banda, la proposició de llei de SI s'enfronta a tres esmenes a la totalitat, CiU, PPC i C's. El text pren com a referència la consulta sobre la Diagonal de Barcelona i s'empara en l'Estatut i en la competència exclusiva de la Generalitat per fer consultes populars. També la podria fer el Parlament.

stats