EL CONGRÉS DEL PSOE
Crònica 09/01/2012

El PSC es mantindrà neutral per no perjudicar Chacón

El PSC no donarà suport oficialment a Chacón perquè considera que la seva condició de candidata catalana la pot perjudicar. Però el primer secretari, Pere Navarro, ja ha avalat la seva candidatura.

Pere Martí
3 min
Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón asseguts junts ahir en el comitè federal del PSOE, l'últim que presideix Zapatero.

BARCELONA.Joc d'equilibris. El PSC va enviar ahir una àmplia delegació al comitè federal del PSOE, encapçalada pel seu primer secretari, Pere Navarro, que en una roda de premsa a la seu del carrer Ferraz va explicar que el PSC es mantindrà oficialment neutral. Però en la mateixa roda de premsa va afegir que no sabia encara quina era la seva "candidata preferida", de manera que va deixar clares les seves simpaties per Chacón. Tant Navarro com el secretari d'organització del partit, Daniel Fernández, i la diputada Teresa Cunillera van signar els avals que necessitava l'exministra per poder ser candidata al congrés que el PSOE celebrarà el primer cap de setmana de febrer.

Chacón va superar per poc el mínim de 25 avals del comitè federal per ser candidata i va arribar a 27, entre els quals va sumar també el del secretari general dels socialistes de Castella-la Manxa, José María Barreda. Però el seu rival en va obtenir el doble, gairebé una seixantena, entre els quals destacaven el del lehendakari Patxi López i els exministres Ramón Jauregui i Trinidad Jiménez. Rubalcaba té signatures de totes les federacions territorials i organitzacions sectorials del PSOE, excepte del PSC. Aquest resultat no és definitiu, però és indicatiu de quin candidat vol l'aparell del partit com a secretari general.

Malgrat aquestes estadístiques negatives, la direcció del PSC treballarà perquè Chacón guanyi el congrés. S'hi bolcarà, però públicament diuen el contrari perquè, segons fonts del partit, consideren que fer massa campanya "estigmatitzaria" l'exministra com la candidata del socialisme català, cosa que li restaria suports. Per això Chacón no fa servir aquesta bandera, ni tan sols la del federalisme, per intentar arribar a la secretaria general del PSOE. Però mentre Navarro parlava a Madrid Miquel Iceta ja penjava una foto de Chacón al seu blog.

Falta d'unanimitat

Amb tot, el suport teòricament clandestí del PSC a l'exministra no és unànime, perquè hi ha sectors del partit que no li donen suport, tot i que els rubalcabistes són una clara minoria. L'home de Rubalcaba al PSC és José Zaragoza, però també és amic de Chacón, i fins ara no s'ha mullat públicament. És un exemple del doble sentiment que viuen alguns dirigents del PSC, especialment els del Baix Llobregat. En canvi, Chacón desperta un clar rebuig entre el sector catalanista, que la veu més com una dirigent del PSOE que no del PSC, tot i que és un rebuig que encara no s'ha manifestat públicament.

L'aposta de la direcció del PSC és clara, perquè un dels objectius que es va fixar en el congrés era incrementar la seva influència dins el PSOE, i amb Chacón de secretària general aquest objectiu seria més fàcil que amb Rubalcaba. Una de les resolucions que va aprovar el congrés del PSC per "federalitzar" el PSOE era que el grup parlamentari al Congrés passi a dir-se Grup Parlamentari Socialista Federal, un canvi que s'haurà de negociar amb la nova direcció que surti del congrés de Sevilla. En la reunió del comitè federal d'ahir Pere Navarro no va intervenir, tot i que tenia unes paraules preparades. Les llargues intervencions de José Luís Rodríguez Zapatero i sobretot una d'interminable de Jesús Caldera van allargar la reunió i la delegació del PSC va haver de marxar abans que acabés, perquè tenia l'avió de tornada a Barcelona a dos quarts de dues. La reunió va ser bastant plàcida, amb un únic moment de tensió quan la guerrista Matilde Fernández va posar en dubte els comptes de la Fundación Ideas demanant una auditoria a l'entitat.

La intervenció més esperada era la de José Luis Rodríguez Zapatero, que va tenir un to clar de comiat perquè era l'última que feia com a secretari general. L'expresident del govern espanyol va mantenir la seva neutralitat i va demanar que el debat entre els dos candidats sigui "exemplar" i que al congrés de Sevilla es barregi l'autocrítica necessària amb la confiança que mereix el PSOE per la seva acreditada trajectòria. També va agrair el suport rebut malgrat el "errors" que hagi pogut cometre.

Per la seva banda, l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra va proposar que tots els candidats que hagin perdut unes eleccions hagin de dimitir obligatòriament dels seus càrrecs. Una mesura que no es va aprovar i que, per tant, no afectarà ni Rubalcaba ni Chacón.

stats