LES FINANCES CATALANES
Crònica 16/03/2012

El PSC minimitza les xifres del Govern sobre dèficit fiscal

El PSC va qüestionar ahir les dades sobre el dèficit fiscal que va presentar dilluns el Govern i que l'elevaven a 16.409 milions d'euros. Consideren que, amb càlculs diferents, és només de 791 milions.

Oriol March
3 min
La diputada del PSC Rocío Martínez Sampere asseguda amb Joaquim Nadal  i Jaume Collboni.

BARCELONAPocs assumptes que envolten la política catalana són tan polièdrics com el dèficit fiscal i el seu mètode de càlcul. Només tres dies després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, xifrés el dèficit fiscal de l'Estat envers Catalunya en 16.409 milions d'euros -segons dades del 2009 i fent servir el mètode de flux monetari-, el PSC va contraatacar oferint les dades del greuge fiscal sense ser neutralitzades pels efectes de la crisi. Això fa que la xifra es rebaixi a 791 milions, és a dir, un 0,4% del PIB català. Una xifra obtinguda a través del mètode de càrrega-benefici.

Segons va explicar ahir la portaveu econòmica dels socialistes, Rocío Martínez Sampere, el PSC està en contra que el Govern només publiciti aquelles dades que li són més beneficioses a l'hora de carregar-se de raons per demanar el pacte fiscal. "Això converteix una reivindicació nacional i compartida en una utilització parcial per servir els interessos de CiU", va raonar Sampere. El seu principal retret és que Economia mantingués en privat durant 24 hores les dades del dèficit fiscal sense neutralitzar el dèficit públic estatal. "El tripartit, quan va publicar les balances fiscals, sí que va facilitar aquesta xifra", va assegurar la diputada socialista.

Unes dades "polítiques"

Tot i que els socialistes van criticar -malgrat matisar-lo- el dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya, van censurar que el Govern faci servir la xifra més alta de dèficit fiscal davant l'opinió pública per legitimar la proposta de pacte fiscal. El cert és que, des de la campanya electoral de les eleccions espanyoles, CiU juga fort amb el greuge financer que pateix per part de l'Estat, i fins i tot exhibia marcadors electrònics amb un comptador que registrava -mentre duraven els mítings- els diners que marxaven i no tornaven cap a les arques estatals.

Una de les idees principals dels nacionalistes per legitimar un nou model de finançament és, precisament, reduir el dèficit fiscal a la meitat. I és evident que, amb un greuge que arriba als 16.000 milions d'euros anuals, la reivindicació pren cos a escala catalana i permet una queixa fonamentada davant Mariano Rajoy, que tindrà la proposta de nou finançament català sobre la taula entre setembre i octubre.

Des del bàndol socialista, però, repliquen que la demanda del pacte fiscal -és a dir, d'una millora substancial del finançament català- no es pot basar exclusivament en les balances fiscals. "I encara menys tenint en compte que el que més ha contribuït a augmentar el dèficit aquest any ha estat la votació conjunta PP-CiU al Congrés de Diputats per aprovar les primeres retallades del govern de Rajoy", van lamentar fonts socialistes.

Les mateixes fonts van considerar que jugar amb les xifres de dèficit fiscal és "fer-se trampes al solitari". El PSC i els nacionalistes han reprès des de fa dues setmanes el diàleg per arribar a un acord de cara al pacte fiscal. CiU no té intenció de renunciar a aconseguir la clau de la caixa, mentre que els socialistes es plantegen la creació d'una agència tributària compartida. Una reivindicació que ja marca l'Estatut. El president de la Generalitat, Artur Mas, i altres membres del seu gabinet ja han deixat clar que l'entesa amb el PSC no ha d'anar en contra de singularitzar Catalunya i fer-la sortir del règim comú autonòmic.

Perilla el front comú

La minimització de les xifres de dèficit que va fer ahir el PSC va topar amb una reacció airada del portaveu del Govern, Francesc Homs, que va acusar els socialistes d'actuar "com un cavall de Troia" a l'hora de reivindicar el greuge fiscal que pateix Catalunya. "A Madrid es deuen fregar les mans després de saber què ha dit avui el PSC, perquè pensaran que no cal solucionar cap problema català ja que, amb les dades dels socialistes, sembla que no hi hagi dèficit fiscal", va argumentar Homs.

Davant les crítiques dels socialistes pel mètode utilitzat a l'hora de calcular les dades, el portaveu del Govern va voler recordar que s'ha fet servir el mateix sistema que va aplicar el tripartit i que el grup d'experts que s'han dedicat a analitzar el dèficit fiscal és "exactament el mateix" que el de l'anterior Govern. "La postura del PSC entristeix molt, perquè és fonamental neutralitzar les dades de dèficit perquè no es vegin afectades pel cicle econòmic", va reivindicar Homs.

De fet, no és que els socialistes carreguessin contra la xifra de 16.409 milions, sinó que es queixaven que el Govern no havia facilitat totes les dades del dèficit fiscal. En concret, les que el presenten sense neutralitzar el cicle econòmic, que es van penjar a la web del departament d'Economia l'endemà de ser presentades pel conseller Mas-Colell en roda de premsa. Un mètode que, segons van assegurar fonts del PSC, és el que registra de manera més fidedigna la "comptabilització monetària real" dels fluxos entre Catalunya i Espanya.

Per tant, segons els socialistes, publicitar només la xifra màxima -els 16.409 milions- és sembrar una "confusió col·lectiva". El dèficit fiscal, polièdric, fa distanciar les posicions del Govern i del PSC.

stats