ELECCIONS GENERALS
Crònica 26/07/2011

El PSC obliga Chacón a esperar

Chacón està amoïnada. Mentre que CiU ja ha investit Duran amb tota la pompa, a ella encara no l'han proclamat candidata. El PSC creu que designar-la ara seria trair Zapatero donant per fet l'avançament.

Sara González
2 min
AL SO DE ZAPATERO José Montilla va dir ahir que la proclamació de Chacón haurà d'esperar fins que Zapatero desveli quan seran les eleccions generals.

Barcelona.La data incerta de les eleccions espanyoles agita encara més les aigües en un PSC ja esvalotat pel debat precongressual. Qui està especialment inquieta és la ministra de Defensa i virtual candidata del PSC a les generals, Carme Chacón, que per decisió de l'executiva no serà proclamada fins que José Luis Rodríguez Zapatero mogui fitxa i desveli quan seran els comicis. El motiu del retard: nomenar-la ara oficialment seria donar per fet que el govern espanyol anticiparà eleccions. Al PSC són majoria els que ho donen per fet, però ningú vol escenificar-ho per no incomodar Zapatero, que pretén esgotar la legislatura i arribar fins al març del 2012. Mentrestant, Josep A. Duran i Lleida, entronitzat dissabte pel consell nacional de CiU, té camp per recórrer sense cap rival català, ja que els caps de llista de PP, ERC i ICV són una incògnita.

Chacón està amoïnada i ahir ho va fer saber en la reunió de l'executiva. Els socialistes catalans van debatre els pros i els contres de nomenar-la ja, però pesa més la fidelitat al PSOE. "Si la proclamem ara donem per fet que s'avançaran les eleccions", expliquen fonts de Nicaragua. De fet, va ser el primer secretari, José Montilla, qui va concloure que no fixaran la proclamació de Chacón fins que Zapatero digui quan seran les generals, un fet que la ministra va insinuar que podria ser aviat.

Un altre dels arguments que es van posar sobre la taula és la complicació de compaginar el seu càrrec de ministra amb el de candidata a les generals. "Ningú entendria que, sent ministra, s'enfronti contínuament a Duran", reflexiona un membre de l'executiva. Tot i això, ja va exercir els dos papers durant tres mesos en la campanya de les passades generals. Va ser nomenada candidata el desembre del 2007, mentre era ministra d'Habitatge, i les eleccions van ser el març del 2008.

La por a ajornar el debat intern

Malgrat tot, sí que és cert que al partit també hi ha certa preocupació perquè el candidat de CiU ja ha començat a moure la seva campanya sense cap rival directe del PSC, que des de la Transició ha guanyat sempre les generals a Catalunya i que per primer cop veu amenaçada la seva hegemonia. Però Montilla va fer una crida a fugir de les especulacions i centrar-se en el congrés de la tardor, que es preveu que sigui el 28, 29 i 30 d'octubre. El debat intern podria quedar esguerrat, de nou, pel calendari electoral. Si hi ha avançament a la tardor, el PSC haurà de decidir si s'arrisca a convocar un congrés viciat per la campanya o el torna a ajornar, tal com ja defensen veus del partit.

stats