Crònica 31/01/2011

El PSC obliga Zapatero a recentrar el seu discurs

El PSOE ha flirtejat últimament amb determinats postulats homogeneïtzadors que podien recordar els que defensa el PP. El PSC ha fet esforços per redreçar-lo cap a la via federalista.

Sara González
2 min
Marcelino Iglesias, president d'Aragó i secretari d'organització del PSOE, ahir a la convenció de Saragossa.

SARAGOSSA.El toc d'atenció que els socialistes catalans van protagonitzar dissabte per evitar que la brúixola del PSOE seguís desorientada i es desviés cap a camins perillosament pròxims als postulats homogeneïtzadors dels populars, ha donat fruits. Si més no va ser el revulsiu per recentrar tant la línia del manifest aprovat per la convenció del PSOE com el discurs del president del govern espanyol i líder del partit, José Luis Rodríguez Zapatero. La desviació era tan "inadmissible" per als socialistes catalans que va acabar traient de polleguera el PSC, que finalment va haver de donar un cop de puny sobre la taula per recordar els mínims d'un partit que s'autoanomena federalista.

Cooperació entre comunitats, sí; però sense fer passes enrere en l'autogovern i sense oblidar les aspiracions federalistes del partit i l'Estatut escapçat pel Tribunal Constitucional. Aquesta va ser la consigna llançada des de Catalunya. Zapatero va contribuir ahir a apaivagar el neguit que l'esborrany del manifest havia provocat en el PSC picant l'ullet als socialistes catalans amb una defensa de les llengües i un elogi de la descentralització.

"El centralisme sí que ha estat car a la història d'Espanya. Car, ineficient i malgastador. Gràcies a l'estat de les autonomies, avui no hi ha serveis públics de segona", va assegurar Zapatero per desacreditar el demolidor discurs que el reaparegut José María Aznar va pronunciar fa una setmana en contra de la descentralització. El president espanyol també va replicar les acarnissades crítiques del PP en referència a la utilització del català al Senat. "Totes les llengües del nostre país són espanyoles i de totes ens en sentim orgullosos", va proclamar.

A més, es va rebaixar l'onada harmonitzadora que el PSOE considera oportuna per fer viable el model autonòmic i que, segons Zapatero, passa per incrementar la "cooperació" entre territoris i per "evitar disparitats absurdes". El president espanyol va insistir en la importància d'aconseguir una gestió "com més eficient millor i que contribueixi a la consolidació fiscal" i va defensar, tal com queda recollit al manifest de la convenció, que cada comunitat autònoma fixi anualment el seu sostre de despesa.

Amb aquesta declaració d'intencions el PSC pot, almenys per ara, respirar alleugerit perquè els postulats de Ferraz no seran un llast per a les municipals catalanes. Per curar-se en salut, el primer secretari del PSC, José Montilla, ja havia tret ferro al polèmic esborrany finalment esmenat: "El document no afecta Catalunya", es va afanyar a subratllar abans de l'inici de l'acte.

stats