LES ALIANCES PARLAMENTÀRIES
Crònica 03/03/2012

El PSC proposarà a CiU quatre grans acords estratègics

Pere Martí
3 min
Pere Navarro amb Antoni Castells dimecres passat al Col·legi de Periodistes.

BARCELONAEl PSC veu inviable un pacte de legislatura formal amb CiU perquè la distància en el model social que defensen les dues formacions és massa gran. Tampoc veu possible ressuscitar de manera immediata la comissió bilateral entre els dos partits que es va crear al gener i va morir al febrer havent-se reunit només una vegada. Però Pere Navarro sí que vol intentar pactar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, quatre temes estratègics de país per blindar el que anomenen "espai central" de la política catalana. En altres paraules, treure el PP de la centralitat política on se situa ara gràcies a la seva posició determinant al Parlament i posar-hi el PSC.

El primer pas seria arribar a un acord sobre el pacte fiscal, cosa que al PSC veuen més factible després que Artur Mas obrís la porta a consensuar-lo l'endemà que Navarro expliqués la seva proposta en una conferència al Col·legi de Periodistes. Però, a més del pacte fiscal, els socialistes volen posar damunt la taula tres temes més que consideren estratègics, com ara la futura llei electoral, l'estructura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i mesures per a la reactivació autonòmica.

Pere Navarro espera poder abordar amb Mas les pròximes setmanes la negociació del pacte fiscal, tot i que encara no hi ha cap data fixada a l'agenda. Mentrestant, el primer secretari del PSC iniciarà una ronda de contactes amb tots els partits i agents socials i econòmics per explicar la seva proposta de pacte fiscal i intentar posar les bases del consens. Per als socialistes, la seva proposta és un "punt de trobada" entre els que volen "trencar" Espanya, en referència a ERC, i els que no volen millorar el finançament, sinó impulsar una "involució" autonòmica, en referència al PP. Això no vol dir que excloguin a ningú del consens, però estan convençuts que el principal entrebanc del pacte fiscal serà el rebuig del PP, tant a Catalunya com a Madrid.

La posició de Duran

La direcció del PSC està convençuda que amb la seva proposta de pacte fiscal "han donat un cop de mà" al president Mas i als sectors de CiU partidaris d'arribar al consens, enfront del "sector dur" de la federació, partidari de tirar pel dret amb ERC i ICV, els partits que van aprovar la resolució de la comissió parlamentària per a l'estudi del concert econòmic. En aquest sentit, també remarcaven la petició de consens que va fer ahir Josep A. Duran i Lleida en la carta setmanal a la seva web, en què advertia: "El pacte fiscal, o ens el plantegem plegats tots els partits o no ens en sortirem". Tot i això, va precisar que no li va agradar la conferència de Navarro. Per al líder d'Unió la unitat és necessària si es vol plantejar el pacte fiscal amb "una mínima garantia d'èxit" i va advertir que no serà fàcil i "encara menys si cadascú va a la seva".

El principal punt de desacord entre la proposta de pacte fiscal de CiU i del PSC és qui té la clau de la caixa. Per als nacionalistes ha de ser la Generalitat i per als socialistes pot ser "compartida" amb l'Estat. Però Mas, des del Marroc, va obrir la porta a una fase "transitòria" en què l'Agència Tributària pugui ser compartida, com preveu l'Estatut. Un matís que el PSC posa com a exemple que hi ha camp per negociar i arribar a una posició comuna.

La direcció del PSC considera viable combinar aquest acord estratègic amb la crítica sobre el model social que impulsa CiU i amb el qual discrepen frontalment. Sobretot respecte a la "política de retallades" o el suport de CiU a la reforma laboral del PP, que s'escenificarà la setmana que ve al Congrés i que els socialistes consideren del tot "innecessari" perquè el govern de Mariano Rajoy té majoria absoluta.

La composició de la CCMA

A més del pacte fiscal, també serà clau per als socialistes veure com evoluciona la posició de CiU respecte a la composició dels òrgans de la CCMA. De moment, el Govern ha ajornat quinze dies la presentació al Parlament del nou organigrama, de manera que no serà el dia 14 sinó el 28 de març. CiU vol distanciar l'aprovació de la llei d'acompanyament, que tindrà el suport del PP, del tema de la CCMA, per guanyar temps. Els socialistes atribueixen aquest ajornament als "problemes interns" de CiU per designar el president de la Corporació, perquè Unió i CDC estarien defensant candidats diferents. El PSC està a l'expectativa i espera que CiU reobrirà vies de diàleg que havia establert per mirar de consensuar els noms dels seus responsables.

stats