Crònica 10/01/2012

El PSC reclama un ple sobre les retallades previ als pressupostos

El PSC duu les retallades de Mas al Parlament i demana un ple monogràfic per forçar canvis en la política d'austeritat del Govern. Els socialistes volen el ple abans que s'aprovin els comptes del 2012.

E. Freixa / P. Martí
2 min

BARCELONA.El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va apostar ahir per esgotar la via parlamentària per debatre les mesures d'austeritat anunciades i algunes ja desplegades pel govern de CiU. Els socialistes confien que la mesa del Parlament fixi la data del ple extraordinari per abans que s'aprovin els pressupostos. Això dóna un marge de poques setmanes, ja que els comptes han de quedar aprovats a mitjans de febrer.

L'anunci del PSC va arribar després de la primera reunió formal entre Navarro i els líders sindicals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez. Els agents socials van presentar a Navarro la seva proposta de convocar una consulta sobre les retallades, una iniciativa en què volen implicar els partits. "Mai ningú en cap programa polític havia situat la retallada que s'ha fet; per això cal donar el dret a la ciutadania de pronunciar-se", va dir Álvarez en defensa d'aquesta consulta no vinculant. La pregunta que plantejaria seria: "Creu que s'hauria de donar prioritat a la inversió en salut, educació i serveis socials bàsics, combinant-ho amb una política d'ingressos provinents de qui més té i de l'economia més especulativa?" Navarro va defensar que seria bo que el Parlament s'impliqués en la lluita dels treballadors i debatés si el 2012 ha de ser l'any "de treure més serveis o bé de buscar altres vies de fer més eficient i eficaç la gestió dels recursos públics". Però l'executiva del PSC, celebrada a la tarda, va rebutjar sumar-se a la consulta dels sindicats.

Manifestació "Prou retallades"

El secretari general d'UGT va assegurar que la lluita no es quedarà només en les mobilitzacions fetes fins ara, sinó que anirà més enllà. Els sindicats i les desenes d'entitats i organitzacions implicades en la Plataforma Prou Retallades treballen en una manifestació conjunta de cara a finals de mes. Tot i que la data no està confirmada encara, podria ser el 28 de gener. Falta decidir-ne el lema i triar el recorregut que farà. Un hipotètic suport del PSC a aquesta manifestació podria entorpir les converses per pactar els pressupostos catalans. "Primer haurien de pensar en com van deixar la Generalitat", va assegurar ahir el secretari general de CDC, Oriol Pujol.

stats