EL MODEL D'ESTAT DELS SOCIALISTES
Crònica 01/02/2011

El PSC es resigna a ser l'ànima federal del PSO

Van en el mateix carro, però Ferraz bandeja sovint les inquietuds dels seus socis catalans. El PSC ha assumit el paper de recordar l'horitzó federalista a un PSOE que, de vegades, s'atansa massa al PP.

Sara González
3 min
Miquel Iceta va subratllar que ha quedat clar que PP i PSOE "tenen un model d'Espanya diferent".

BARCELONA.Els socialistes catalans sospiren alleujats després d'un cap de setmana empenyent contra rellotge el PSOE lluny de l'abisme recentralitzador dels populars. "El PSOE es va adonar que anar a remolc de la dreta cap a una involució autonòmica no el portava enlloc", va assegurar ahir al diari ARA el portaveu parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, encarregat de traslladar el missatge català per esmenar el manifest de la convenció socialista de Saragossa d'aquest cap de setmana. Rere la satisfacció, hi ha un cert esgotament del PSC, que últimament fa mans i mànigues per recordar als barons del PSOE que formen part d'un projecte federalista que defensa "la distinció entre regions i nacions".

"La convenció es tanca amb un èxit rotund per desmentir de manera radical que PP i PSOE tenen el mateix model d'Espanya", va afirmar ahir el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va afegir que les conclusions de la convenció són ara un "estímul" per als comicis del 22 de maig. Fa 72 hores, haurien estat un llast. "Es perdien elements bàsics per a nosaltres, com la perspectiva federal", reconeix a aquest diari el vice-primer secretari.

Sovint, aspectes que pels socialistes catalans són "prioritaris" no ho són pel PSOE, un fet que els obliga a mantenir una actitud vigilant. "Els ho recordem i no defallirem a l'hora de fer-ho", assegura la dirigent socialista Montserrat Tura, veu del sector catalanista del partit. Nadal afegeix que, si bé el PSC es mostra "obertament federalista a Catalunya", dins del PSOE no deixen d'insistir en la "necessitat que hi hagi al partit membres convençuts, actius i activistes que evolucionin" en aquesta línia.

I és que últimament el PSC ha assumit un paper bel·ligerant dins del seu mateix partit en l'àmbit estatal perquè sap que qualsevol consigna de Ferraz que impliqui limitar l'autogovern pot passar-li factura a les municipals, un risc que no pot córrer davant el difícil escenari al qual s'enfronten després de la debacle del 28-N. "És cert que, si no haguéssim intervingut en el manifest, el document hauria donat peu a una interpretació esbiaixada que podria haver resultat incòmoda per a nosaltres", confessa Iceta.

En tot cas, els dos emissaris a Saragossa, Nadal i el diputat del PSC al Congrés Daniel Fernández, coincideixen a afirmar que el PSOE es va mostrar receptiu a les seves esmenes. "Va ser una qüestió de treballar conjuntament unes hores", afirma Fernández, encarregat de negociar els matisos amb el secretari de Relacions Institucionals i Política Autonòmica del PSOE, Gaspar Zarrías. "L'esborrany del manifest se centrava en mesures concretes. Nosaltres vam voler incloure-hi una reflexió més política", argumenta el diputat a Madrid. Més enllà del manifest, va ser el discurs de José Luis Rodríguez Zapatero el bàlsam dels socialistes catalans.

El llistat de diferències

Iceta es va encarregar de destacar tots els elements defensats pel president del govern espanyol que, segons ell, desmunten la imatge que el PSOE trama una aliança recentralitzadora amb el PP. El vice-primer secretari va subratllar que, si bé els socialistes defensen la descentralització que Zapatero va elogiar en el seu discurs, el PP aposta per la centralització. També va destacar que mentre el PSOE ha defensat la utilització del català al Senat, el PP l'ha criminalitzat fins a la sacietat.

Sigui com sigui, cal veure si compaginar el debat intern de cara al congrés que el PSC farà a la tardor (en el qual també triarà nous líders) i tirar del carro per recordar l'esperit federalista al PSOE passa factura en un projecte que demana a crits una renovació.

stats