EL DEBAT DEL FINANÇAMENT
Crònica 12/04/2011

El PSC se suma a la pressió de CiU pel fons de competivitat

En la guerra de posicions que mantenen CiU i PSC sobre el dèficit, ahir els socialistes catalans van moure fitxa i van avisar el PSOE que votaran diferent si Zapatero no paga el fons de competitivitat.

Pere Martí
3 min
El PSC va cedir ahir a l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, el paper de portaveu de l'executiva del partit.

Barcelona.Tant el Govern de la Generalitat com el PSC tenen contactes amb el govern espanyol per mirar de desbloquejar el pagament dels 1.450 milions del fons de competitivitat que segons l'Estatut corresponen a Catalunya aquest any. L'interlocutor és el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña. De moment no hi ha acord, i tampoc s'han trencat ponts, però el context electoral del 22-M força les parts a tensar les acusacions.

Convergents i socialistes discrepen sobre si aquesta quantitat es pot posar als futurs pressupostos de la Generalitat sense tenir-la pactada amb el govern de l'Estat. Pels socialistes és que sí, mentre que pels convergents és que no, i acusen el PSC de servir els interessos del PSOE abans que els de la Generalitat. Fins ara el PSC havia optat per situar la pressió només en el Govern d'Artur Mas, identificant-lo com a únic responsable del bloqueig. En canvi, des d'ahir, els socialistes catalans també van voler subratllar la responsabilitat de l'executiu de Zapatero.

L'exemple d'aquest gir estratègic el va personalitzar Joaquim Nadal, que va oferir a CiU els 25 diputats del PSC, que recolzarien la federació nacionalista al Congrés si presenta una consignació d'un crèdit extraordinari per valor de 1.450 milions d'euros a càrrec dels pressupostos de l'Estat d'aquest any. L'oferta la va fer durant una entrevista a Catalunya Ràdio, contestada ràpidament pel Govern. El seu portaveu, Francesc Homs, li va restar credibilitat perquè, va dir, dels socialistes "he sentit moltes declaracions i pocs fets" i els va instar a "plantar-se" de veritat davant Zapatero.

Els socialistes estan convençuts que el govern de Zapatero acabarà pagant abans del 31 de desembre d'aquest any, però que no ho farà ara perquè està sota observació internacional perquè no augmenti el seu dèficit públic. En canvi, creuen que després de l'estiu la pressió internacional haurà baixat i aleshores es podrà arribar a un acord creant un fons com al seu dia es va fer amb el FROB, el fons estatal per donar diners a les caixes. Des de l'executiu català no es creuen aquestes previsions i volen un compromís immediat, al qual Zapatero difícilment cedirà pel context internacional i per la proximitat de les eleccions municipals i autonòmiques del 22-M. Sense anar més lluny, ahir el secretari d'organització, Marcelino Iglesias, quan se li va preguntar per les afirmacions de Nadal, va evitar valorar-les i va preferir ironitzar sobre el suport de Mariano Rajoy a les reivindicacions catalanes.

Proposició de llei conjunta

Per la seva banda, ICV no vol que la falta de recursos sigui una excusa perquè el Govern faci noves retallades i vol tornar a forçar un front català a Madrid pel finançament. Segons va anunciar ahir la portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, la seva diputada al Congrés, Núria Buenaventura, instarà avui mateix CiU i Esquerra a presentar conjuntament una proposició no de llei que reclami els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat a través d'una modificació dels pressupostos de l'Estat.

Si no arriben a un acord, ICV presentarà el text en solitari, però espera tenir el suport del PSC i del PP, ja que tant Alicia Sánchez-Camacho com Mariano Rajoy han donat suport recentment a aquesta exigència. "No pot ser que algú defensi els serveis públics del país i no defensi els diners per pagar-los", ha dit Ortiz, motiu pel qual espera que el PSC "rectifiqui els errors que han comès", ja que els socialistes catalans també van votar a favor dels pressupostos del govern espanyol que no incloïen aquesta partida del fons de competitivitat.

stats