LA FEDERACIÓ NO SUAVITZA LA POSICIÓ AL CONGRÉS
Crònica 22/12/2010

Els pactes entre el PSOE i CiU a Madrid hauran d'esperar

El govern espanyol comptava amb CiU, al marge del PNB i CC, per aprovar la llei amb un ampli consens. La federació, però, no va trobar receptivitat en el PSOE i va optar per un no sense matisos.

Joan Rusiñol
2 min
Els pactes entre el PSOE i CiU a Madrid hauran d'esperar

MadridEl desconcert era evident ahir a les files socialistes. Ningú s'explicava per què després de tants mesos de negociació havien arribat a la votació de la llei d'economia sostenible sense els deures fets (més informació a la pàgina 15). No es tracta d'una iniciativa parlamentària més. És la nineta dels ulls del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la llei marc que ha de posar les bases a la recuperació econòmica i que des de la Moncloa comptaven aprovar amb CiU.

La federació nacionalista hi va respondre ahir amb un sorollós cop de porta, enfadats per la poca receptivitat que, segons diuen, van trobar en l'executiu socialista a les seves esmenes. "No ha estat possible configurar un pacte global en tots els aspectes que per a CiU eren rellevants: aspectes financers, globals, mediambientals i del sector energètic", va lamentar el diputat Josep Sánchez Llibre. Aquest vot és un avís seriós al govern espanyol perquè, amb la negativa del grup que lidera Duran i Lleida, el Congrés va rebutjar la polèmica llei Sinde, que estava inclosa en el projecte de llei d'economia sostenible. Es tracta d'un punt important perquè permet tancar, per ordre judicial, les webs que una comissió de propietat intel·lectual dictamini que vulneren els drets dels autors. La mesura ha generat una irada oposició de la majoria d' associacions d'internautes.

Aliança fal·lible amb PNB i CC

La conclusió política del debat d'ahir és que el desglaç de les relacions polítiques a Madrid entre el PSOE i CiU encara haurà d'esperar. El grup socialista creia que tenia la paella pel mànec en el pacte amb els nacionalistes bascos i Coalició Canària però, per primer cop, va experimentar que l'aliança amb aquestes dues formacions no és infal·lible.

De fet, va ser el PNB qui va reclamar una votació separada per deixar clar que no estava d'acord amb la llei antidescàrregues. Tot i això, els seus vots van servir al PSOE per aprovar la resta de la llei d'economia sostenible a canvi, entre d'altres coses, de garantir la continuïtat de Petronor a Euskadi. Des de CiU admeten que ara hi ha marge per al diàleg en l'etapa que començarà al Senat.

Que de moment els resultats del 28-N no han canviat res a Madrid ho demostra la intervenció del portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, en el debat sobre el vet de la cambra alta als pressupostos per al 2011. Apel·lant al discurs d'Artur Mas dilluns al Parlament, va marcar el perímetre per al pacte. "Som amics del que creï economia productiva". I això, va avisar, ho defensaran al Govern però també a Madrid.

stats