REFORMA CONSTITUCIONAL
Crònica 01/09/2011

PSOE i PP pressionen CiU per tancar un acord sense contrapartides

Zapatero vol CiU en l'acord de la reforma constitucional. Rajoy també, però no ofereixen res a canvi. Ahir la negociació sobre les esmenes continuava bloquejada i sense acord en els principals punts.

Pere Martí / Miquel Codolar
4 min
Un diàleg sense resultats Ni Rubalcaba ni Duran  haurien fet aquesta  reforma constitucional,  però ara dialoguen per acostar posicions allunyades.

Barcelona / Madrid.El temps s'acaba. Demà el Congrés votarà la reforma de la Constitució i si no hi ha un canvi radical d'última hora, ho farà sense el suport d'un dels partits redactors de la Constitució. En el seu dia CiU va ser clau en el consens constitucional, però ara sembla que PSOE i PP no tenen gaires problemes per excloure els nacionalistes. Verbalment tothom apel·la a la moderació dels nacionalistes, a la seva capacitat de consens, però en la pràctica ahir no hi va haver avenços prou significatius per acostar CiU, que en aquests moments continua lluny del sí a la reforma.

Els esforços del diputat Josep Sánchez Llibre, amb set esmenes a la maleta que intenten que la reforma constitucional no retalli l'autogovern de Catalunya, no van servir de gaire. El mateix Josep Antoni Duran i Lleida ja va parlar amb Alfredo Pérez Rubalcaba i Soraya Sáenz de Santamaría dimarts a la tarda. Les posicions continuen allunyades, sobretot amb l'esmena que demana que sigui el Parlament el que fixi el sostre del dèficit i amb la que defensa que es limiti el dèficit fiscal entre les autonomies i l'Estat. "Les demandes dels nacionalistes catalans són difícils d'incorporar", va sentenciar José Luís Rodríguez Zapatero, constatant fredament la distància. Si avui no canvien les coses, l'opció que guanya enters a CiU és abstenir-se en la votació de demà. El sí està gairebé descartat i el no també perquè no es vol aparèixer com una força antieuropeista i tampoc es vol perjudicar la imatge de la Generalitat, que necessitarà anar als mercats internacionals a buscar finançament.

Sobre el paper, els líders dels partits, Rajoy i Zapatero, van acordar que la negociació fos "a tres", amb CiU, segons va exposar la portaveu adjunta del PP al Congrés, Fátima Báñez. Tot i que Elena Valenciano, del PSOE, assegurava que el consens es buscava també amb els altres grups. A la roda de premsa amb el primer ministre de Portugal, Pedro Passos Coelho, Zapatero va deixar clar que hi haurà diàleg amb CiU perquè se sumi a l'acord, tot i que va advertir que algunes coses que proposen els nacionalistes catalans no són incorporables a la reforma. Va dir que "com sempre", havia escoltat "atentament" Duran quan va alertar de la "ruptura del procés constituent".

Va destacar que li havia agradat que el líder de CiU es mostrés d'acord amb el principi d'estabilitat, és a dir, amb el "fons" de la reforma. Va respondre públicament a CiU: "Aquesta discrepància té més a veure amb una interpretació, que crec que no és correcta, sobre l'impacte de la reforma a l'autogovern i l'autonomia financera de les autonomies". Zapatero va deixar les portes obertes a assolir un acord amb CiU, però va demanar que "no s'abusi d'adjectius" als discursos polítics com el de Duran. El president espanyol va instar CiU a sumar-se a l'acord amb l'argument que és un partit que fa gala de la moderació, però sense oferir cap contrapartida.

Negociació fins al final

El termini per presentar esmenes a la reforma constitucional finalitza avui a les dues del migdia. Diversos parlamentaris que dimarts van marxar a les seves autonomies i ahir es van limitar a negociar per telèfon confien en aquest matí per acostar més les posicions. Demà, en un ple extraordinari que començarà a les deu del matí, es votaran aquestes esmenes i l'aprovació definitiva del text de la reforma constitucional.

Entre les esmenes que es presentaran hi ha les ja esmentades, que Duran va anunciar durant la seva intervenció de dimarts al Congrés. Per una banda, CiU vol que es fixi un límit màxim de dèficit fiscal entre les autonomies per tal de limitar la solidaritat en temps difícils. Per altra banda, vol que la Constitució incorpori explícitament l'autonomia dels Parlaments autonòmics per decidir el seu dèficit. Fonts de CiU van explicar ahir que negociaran fins a l'últim moment els suports a aquestes esmenes i que en presentarien més, fins a set.

Per la seva banda, ERC ha redactat una esmena que compta amb el suport d'ICV i IU que aprofundeix en com la reforma afectaria l'autonomia financera de Catalunya i rebutja les "traves" de la proposició de llei. El mateix grup parlamentari, en aquest cas liderat per IU i ICV, presentarà també una esmena a la totalitat contra "el fons i la forma" de la proposició de llei, per criticar les "mesures restrictives" sobre el sostre de despesa i defensar, com a objectiu, la prioritat a les polítiques socials.

El PNB considera que durant la negociació del pacte el PSOE i el PP es van "oblidar" per "error" de citar expressament els territoris forals, cosa que podria tenir "conseqüències irreparables" en la seva capacitat financera, va dir el portaveu del grup, Josu Erkoreka. Fins ara les diputacions basques han pogut elaborar normes fiscals pròpies com un IRPF més alt que la resta de l'Estat o bonificacions a l'impost de societats.

La segona esmena del PNB intentarà incloure al text constitucional el "reconeixement del dret del poble basc a l'autodeterminació". Aquesta esmena inclourà que el marc constitucional "no pot ni ha de ser concebut com un tancat jurídic que limiti l'expressió democràtica i anul·li la voluntat lliurement expressada de la ciutadania". Al migdia, quan encara no havien negociat res amb ningú, tenien la intenció de "reflexionar" sobre la seva posició contrària a la reforma només si s'acceptava una de les dues esmenes.

La possibilitat que CiU se sumi al pacte entre el PSOE i el PP no agrada als sindicats. Els secretaris generals de CCOO i UGT van dir que tenen por que CiU pogués votar a favor de la reforma constitucional a canvi de la reforma dels convenis, una possibilitat que fonts de CiU van descartar categòricament.

stats