SOCIALISTES EL PAPER A JUGAR
Crònica 06/01/2011

El PSOE aplaudeix Mas per la retallada de càrrecs...

Joan Rusiñol
2 min
El PSOE aplaudeix Mas per la retallada de càrrecs...

MADRID.Ningú podrà acusar els socialistes espanyols de falta de coherència. Des de la nit electoral del 28 de novembre, la seva consigna va quedar definida: la desfeta a les urnes era cosa del PSC, que havia decidit de manera autònoma tirar endavant dos tripartits i ,per tant, les conseqüències s'havien d'entomar des del carrer Nicaragua de Barcelona. El PSOE no està diposat ni a fer autocrítica ni a pagar els plats trencats a Catalunya perquè no vol que se li compliqui, encara més, el negríssim panorama de cara a les eleccions autonòmiques i municipals del maig. Per això ara els socialistes se senten amb les mans lliures per marcar el seu propi camí, encara que suposi discrepar obertament dels seus companys catalans, i aplaudir el primer gran gest polític del nou president de la Generalitat: la retallada d'un 23% d'alts càrrecs.

En la primera compareixença pública de l'any a la seu del carrer Ferraz, la portaveu del partit, Elena Valenciano, va assegurar que la decisió d'Artur Mas li semblava "bé". "No només el govern central sinó també els governs autonòmics han d'abordar el seu propi dèficit i així ho fan en diverses comunitats autònomes, i suposo que a Catalunya també han de fer-ho", va explicar. Res a veure amb el malestar que va expressar hores abans el president del grup socialista, Joaquim Nadal, per qui la retallada era "més simbòlica que real".

Cap defensa de Montilla A Madrid els socialistes encaren aquest any 2011 amb ganes de fer molta pedagogia per difondre un discurs que tenen molt interioritzat però que a vegades se'ls fa difícil d'explicar. El PSOE vol que els ciutadans el continuïn identificant com el partit que garanteix les polítiques socials i, al mateix temps, com la força política que lidera reformes difícils pensant només en el futur de l'estat del benestar. En aquest discurs de doble caire, el partit de Zapatero necessitarà la complicitat de tothom, però sobretot de les comunitats autonòmes -per assegurar que ningú es desvia del dèficit permès- i dels partits que poden ser claus per tirar endavant els grans canvis legislatius, com pujar l'edat legal de jubilació dels 65 als 67 anys.

S'acosten temps moguts i el president espanyol sap que necessitarà el consens del PNB, però també de CiU. Ahir Valenciano va esquivar fer cap defensa de la gestió econòmica dels socialistes José Montilla i Antoni Castells, després de les crítiques que ha rebut la situació de les finances catalanes. La dirigent del PSOE, mà dreta de José Blanco al partit, va assegurar que era "raonable" que un nou govern volgués subratllar "l'herència negativa" d'un executiu anterior. "Forma part de la dinàmica habitual", va dir. I d'elogis al PSC, ni rastre.

stats