DEBAT SUCCESSORI EN EL SOCIALISME ESPANYOL
Crònica 21/03/2011

El PSOE assumeix que ZP no repetirà

Si no hi ha sorpreses d'última hora, José Luis Rodríguez Zapatero no optarà a la reelecció per segona vegada el 2012. Això és el que tenen coll avall bona part dels dirigents socialistes, que esperen l'anunci.

Joan Rusiñol
3 min
El president espanyol, a punt per a l'hora de la retirada José Luis Rodríguez Zapatero, dissabte a l'Elisi, molt probablement amb la decisió presa d'emprendre la retirada I deixar via lliure a un nou candidat socialista, ja sigui Alfredo Pérez Rubalcaba o Carme Chacón, que pugui fer ombra A Mariano Rajoy en les eleccions generals previstes per a l'any que ve.

Madrid.Dirigents i barons territorials del PSOE han arribat a la mateixa conclusió: el seu líder, el 77è president del govern espanyol i cinquè des de la recuperació de la democràcia, no repetirà com a candidat a les eleccions generals previstes per al 2012. Encara més: Zapatero, molt probablement, cedirà a la pressió de les últimes setmanes i farà pública la seva retirada abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig. La data de l'anunci, en principi, només pot ser una: el 2 d'abril, quan els socialistes celebraran el seu comitè federal, el màxim òrgan entre congressos.

A la cúpula socialista del carrer Ferraz "s'hi ha instal·lat la sensació", segons apunten fonts socialistes a l'ARA, que el president espanyol té presa la decisió i que ara només es tracta de gestionar amb encert els temps polítics. Ahir diversos diaris madrilenys ja asseguraven que, si no hi ha sorpreses d'última hora, el líder socialista ho anunciarà a la reunió que celebraran d'aquí 15 dies. Ell sempre ha assegurat que els òrgans oficials del partit han de ser els primers a conèixer-ho. A més, els llums d'alarma es van encendre a principis de març, quan el vicesecretari general, José Blanco, va optar per suspendre l'emblemàtic míting de Vistalegre, a Madrid, que s'havia de celebrar justament el diumenge 3 d'abril. Un gir brusc, inesperat, en la precampanya electoral que evidenciava que alguna cosa es mou veloç a l'interior del PSOE.

Rubalcaba ja fa territori

Entre aquests moviments interns, destaquen els viatges pel territori del vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que cada cop sovintegen més. L'objectiu és preparar el terreny per guanyar-se el suport de les federacions socialistes quan calgui plantejar el relleu. Com han recordat alguns dirigents els últims dies, a l'hora de la veritat el nou candidat necessitarà la complicitat -i els vots- dels quadres del partit i no pas dels mitjans de comunicació. Per això ha anat fent una feina discreta, de caps de setmana, per aconseguir avals.

Avui ningú dubta que arribat el moment Rubalcaba obtindrà el suport de la majoria de barons territorials i que alhora disposa de l'adhesió de la majoria de la vella guàrdia felipista, molts dels quals l'any 2000 van optar per José Bono com a secretari general i van perdre. Ara, onze anys després, els exbonistes es podrien treure de sobre aquella espina de derrota.

A la cúpula socialista hi ha una convicció generalitzada que Rubalcaba vol arribar amb els deures fets per no haver de recórrer a unes primàries, previstes als estatuts de la formació. Un dirigent socialista assegurava a aquest diari que al PSOE "es viu la democràcia interna, però això no vol dir que quan Zapatero anunciï la decisió no sàpiga totes les cartes amb què jugarà el partit". És a dir, des de Ferraz es vol garantir, com explicava l'ARA dijous, que passi el que passi tot estarà ben lligat i no hi haurà trencadissa. Però el temor, evidentment, hi és.

Els sectors que impulsen la candidatura de Rubalcaba, amb l'argument que és qui pot frenar una patacada electoral, acusen els partidaris de Carme Chacón de "maniobres deslleials" quan atien la bandera de les primàries, i afirmen que en el fons només busquen pressionar Zapatero creant un clima de divisió interna perquè es vegi obligat a repetir, perdi contra Rajoy i la ministra de Defensa tingui el camí lliure per ser la candidata l'any 2016.

Si Zapatero obre la caixa dels trons el dia 2 haurà satisfet les pretensions de la majoria de barons, que volen començar la campanya del 22 de maig amb l'horitzó net. Hi ha, però, una part dels dirigents -els que no han de passar per les urnes- que creuen que seria "un greu error" fer-ho públic ara perquè els debilitaria. Per la majoria del PSOE, ZP marxa. El més difícil és quan anunciar l'adéu.

stats