ELECCIONS A ANDALUSIA
Crònica 12/03/2012

El PSOE crida a sometent

Sara González
3 min
El PSOE crida a sometent

BARCELONAEn el tercer dia de campanya de les eleccions andaluses ja ha quedat ben delimitat el terreny de joc de PP i PSOE. Els populars, amb tots els sondejos a favor, s'aferren al presumpte cas de corrupció de l'exdirector general de Treball de la Junta Francisco Javier Guerrero, mentre que els socialistes intenten a la desesperada, per aconseguir resistir al seu bastió, capitalitzar el malestar social i sindical per l'agressiva reforma laboral de Mariano Rajoy. Perduda la Moncloa, el PSOE fa una crida visceral a combatre la dreta per no caure a plom en el seu últim gran feu.

Ja per ell mateix encoratjat per les enquestes, que li donen per primera vegada en 30 anys la victòria fregant la majoria absoluta, al PP li ha anat de primera que tot just a l'inici de la campanya la jutge hagi ordenat l'empresonament de Guerrero. "Els andalusos tenen ganes que, d'una vegada per totes, s'obrin les finestres i s'acabi l'obscurantisme del PSOE", va etzibar ahir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va afegir que els socialistes han actuat com si Andalusia fos el seu " cortijo " i han fet -deixant de banda l'historial del seu partit- que sigui portada als diaris pels casos de corrupció.

La Junta, en el punt de mira

I és que els populars volen treure rèdit durant la campanya del fet que l'exdirector de Treball, acusat d'autoritzar prop de 900 ajudes il·legals i expedients de regulació d'ocupació fraudulents, va exercir durant el mandat de Manuel Chaves i el seu successor i candidat a la reelecció, José Antonio Griñán. L'encara president de la Junta, a qui els sondejos auguren una derrota històrica, va replicar a Efe que si Guerrero està entre reixes és perquè la institució ha "destapat l'olla" i ha posat a disposició de la jutge tot el que ha considerat una irregularitat.

Malgrat tot, Griñán considera que la coincidència de l'empresonament amb la campanya no és fruit de l'atzar. L'estratègia dels socialistes és relegar aquest debat fora dels focus aferrant-se a les protestes contra la reforma laboral impulsada pel PP. Si bé el PSOE, capitanejat per Alfredo Pérez Rubalcaba, es va plantejar en la primera fase de la legislatura exercir una oposició amb voluntat d'entesa amb Rajoy, l'aprovació d'una reforma agressiva que posa en peu de guerra els sindicats dinamita aquesta possibilitat.

"No comprarem aquesta mercaderia ideològica de la dreta", va advertir ahir en la cloenda del congrés dels socialistes gallecs. Rubalcaba, que per retenir Andalusia vol capitalitzar la crispació amb la reforma que es mesurarà en la vaga general del 29 de març, va subratllar que el seu partit combatrà aquest intent de "culpabilitzar" els treballadors de la crisi. Amb el precedent del 2002, en què José María Aznar va haver de rectificar després de la força d'una vaga general, Griñán confia que la situació freni la cursa del candidat popular, Javier Arenas, per arrabassar-li la cadira a la Junta. "Arenas tindrà el 2016 una cinquena oportunitat", va etzibar el president andalús més per obligació de mantenir alta la moral que no pas per convicció. De fet, Griñán està ignorant tant els pronòstics que fins i tot veu possible guanyar amb una "majoria suficient" que no l'obligui a pactar amb IU.

"Arenas i Rajoy són una mateixa persona. Les decisions de Rajoy són les d'Arenas", insistia Griñán en un intent de demonitzar l'arribada al poder del PP. Per contra, De Cospedal va carregar contra els sindicats per convocar manifestacions "per tapar" l'11-M. El duel andalús té previst avui un primer assalt en un debat dels candidats a Canal Sur. Arenas es nega a assistir-hi perquè creu que la cadena no és neutral.

stats