FINAL DE LA LEGISLATURA
Crònica 26/09/2011

El PSOE gira full a l'herència de ZP

Joan Rusiñol
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba ahir en un acte a Alcorcón, Madrid, acompanyat del líder dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, amb qui havia estat enfrontat.

MadridJosé Luis Rodríguez Zapatero presidirà avui un consell de ministres informal per dissoldre les Corts i convocar oficialment les eleccions del 20-N. Divendres inaugurarà la conferència política del PSOE i començarà a comptar els dies que li queden per instal·lar-se a Lleó quan abandoni la Moncloa. Tot i que el conclave socialista per enllestir el programa electoral durarà tres dies, l'encara president del govern espanyol només serà a la primera sessió. El PSOE vol girar full a tota velocitat a la gestió de Zapatero per provar de recuperar l'ADN de l'esquerra. A la campanya amb prou feines hi traurà el nas.

El diputat socialista José Antonio Pérez Tapias definia així la situació que travessa el partit: "Despullats com en un naufragi, només supervivents del nostre projecte polític". Ell ha estat un dels dirigents més crítics amb la reforma de la Constitució que Zapatero va tirar endavant sense encomanar-se al partit i de bracet amb Mariano Rajoy. Ha estat el llaç final a una legislatura tan marcada per la crisi que ha deixat oblidades en un calaix totes les mesures socials que el PSOE prometia a les eleccions del 2008.

Plena ocupació

El socialisme espanyol admet que és molt difícil capgirar les enquestes per evitar una majoria de Mariano Rajoy. Ara la prioritat és mobilitzar l'electorat d'esquerres indecís i el millor actiu que tenen, asseguren diversos dirigents del PSOE, és el candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba. La conferència que comença divendres -liderada pels exministres Cristina Narbona i Jesús Caldera, representants de l'ala més esquerranosa- ha de servir per resituar el debat, enterrar la gestió de ZP i envernissar de nou velles promeses.

Ara fa tres anys, els socialistes van garantir que la legislatura que avui s'acaba seria la de "la plena ocupació". L'objectiu era situar l'atur al 7%, reduir la temporalitat de l'ocupació, establir un salari mínim interprofessional de 800 euros l'any 2012 i revaloritzar les pensions. Els números finals queden ben lluny. És l'herència econòmica d'aquesta legislatura que els socialistes saben que hauran de carregar durant tota la campanya com una motxilla pesada. De fet, el PP ha deixat clar que serà el seu únic front de batalla. Ni llengua, ni lluita antiterrorista. Economia i prou. Per evitar més problemes, el govern espanyol ha optat per no prorrogar amb cap decret els pressupostos d'aquest any i s'acull a la possibilitat constitucional de la pròrroga automàtica. D'aquesta manera, s'escapa de ser ell qui decideixi si s'allarga la congelació de les pensions o les retallades salarials als funcionaris.

Incompliments socials

El problema de la campanya del PSOE és que als incompliments econòmics no pot contraposar èxits en política social. L'herència de Zapatero constata que el govern espanyol ha aparcat, durant els últims tres anys i mig, mesures progressistes que no tenien res a veure amb la tempesta als mercats. Rubalcaba ja ha assumit que tornarà a prometre idees del 2008 com la llei de la mort digna o de la transparència, una de les reclamacions del 15-M.

Al tinter s'han quedat alguns dels plats forts del programa prioritari del govern espanyol com la llei d'igualtat de tracte, el finançament local o la regulació de les llengües cooficials per adreçar-se a les institucions de l'Estat. Zapatero també va ordenar desar en un calaix la llei de llibertat de culte. El programa federalitzador, amb la reforma del Senat, tampoc s'ha complert.

Els aplaudiments a Zapatero l'últim dia de ple van ser tebis.

stats