AUTONÒMIQUES LA MAREA BLAVA S'ATURA
Crònica 26/03/2012

El PSOE proclama que comença la seva revifada

Després de la gran derrota del 20-N, el PSOE entén els resultats a Andalusia i a Astúries com l'inici de la seva recuperació electoral. I també com el primer càstig a Mariano Rajoy com a president.

Joan Faus
3 min
Elena Valenciano, vicesecretària general del PSOE, a la roda de premsa de valoració ahir a la nit a Ferraz.

MADRIDNo fa ni sis mesos que el PSOE va viure una derrota espectacular i humiliant a les generals, en què es va haver de conformar amb 110 dels 350 escons del Congrés. Els resultats d'ahir els permeten, però, parlar d'una certa revifada que consolida el lideratge del gran derrotat el 20-N però escollit secretari general del partit per un estret marge al gener, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El PSOE resisteix en un feu tradicional, l'asturià, i en el seu graner de vots, l'andalús, i evita que el PP assoleixi un poder gairebé absolut a Espanya. Els socialistes confien ara a mantenir, gràcies a un pacte amb IU, la Junta d'Andalusia, que governen fa més de 30 anys, tot i que la majoria d'enquestes pronosticaven una majoria absoluta del candidat dels conservadors, Javier Arenas.

Els resultats suposen un èxit en tota regla de Rubalcaba, que es jugava en aquests comicis bona part de la seva gestió i, de retruc, el futur del partit. La fi de la hegemonia del PSOE a Andalusia, que exercirà de gran contrapès institucional al PP, hauria obert la caixa dels trons. A nivell intern, a més, és paradoxal que José Antonio Griñán, president del PSOE i que va donar suport a la candidatura de Carme Chacón en el congrés socialista, sigui qui dóna ara un baló d'oxigen al secretari general.

El "fracàs" de Rajoy

La direcció va interpretar el resultat com "un fracàs" del PP, que no governarà Andalusia i que podria tenir un paper simplement gregari a Astúries i rebre una "primera factura" a les polítiques d'austeritat i les retallades en àmbits com els dels drets dels treballadors per part del govern de Mariano Rajoy, que no acumula ni cent dies a la Moncloa. La direcció dels socialistes recordava ahir a la nit al govern espanyol que "no val tot" i que reformes com la laboral, que fonamenta la vaga general d'aquesta setmana, obliguen el PP a replantejar-se algunes coses.

Ara, en canvi, tant Rubalcaba com Griñán -que caldrà veure quin paper vol fer al PSOE davant les tensions entre el secretari general i Chacón que es preveuen- surten reforçats en la seva estratègia política basada en la por a les retallades del PP.

"Els resultats d'Andalusia i Astúries són la millor prova que des del 20-N hi ha un canvi de tendència favorable als socialistes", va proclamar ahir la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano. Tot i l'entusiasme de la número dos dels socialistes, l'ànim a la seu del PSOE a Ferraz era pessimista després del tancament de les urnes. De fet, pocs simpatitzants van anar a Ferraz a seguir uns resultats electorals que, com que van ser satisfactoris, els van sorprendre, segons van explicar fonts del partit.

La pedra a la sabata

Amb aquest resultat, Andalusia continuarà sent una pedra a la sabata del president Mariano Rajoy i el seu principal front de confrontació. De fet, el govern andalús va ser l'únic que va votar en contra del nou objectiu de dèficit públic en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera. Andalusia va considerar injust el repartiment de la reducció de la despesa per assolir un dèficit del 5,3% a finals d'aquest any.

El govern de Sevilla, igual que Rubalcaba, fa setmanes que insisteix que les comunitats autònomes no podran fer front als ajustos sense tocar el moll de l'ós de l'estat del benestar: les polítiques socials en sanitat, educació i sanitat. Cal veure ara com aconsegueix Rajoy fer front a l'oposició, des d'ahir reforçada, d'Andalusia a les retallades de l'executiu espanyol.

stats