DEBAT DE POLÍTICA GENERAL ESPANYOLA
Crònica 30/06/2011

El PSOE procura un final digne a Zapatero

Joan Rusiñol
3 min
El primer comiat Zapatero comença els comiats abans de decidir quan convoca eleccions. Ahir va ser el darrer debat de política general.

Madrid"Quin bon sabor de boca que ens ha deixat", deia la veterana senadora socialista Carmen Alborch a la sortida de la segona sessió del debat de política general. Aplaudia entusiasmada el president del govern espanyol. Una diputada, en aquest cas del PSC, la va haver d'avisar perquè s'apartés del mig del pati: la comitiva oficial de cotxes es posava en marxa per abandonar el Congrés. "En sortim enxufats ", deia eufòric el secretari general del grup socialista, Eduardo Madina. "La nostra gent s'ha reunit a les seus del partit per veure plegats el debat i això ens ha donat molts ànims".

Ahir, després de molts mesos, el PSOE va tornar a estar orgullós del seu secretari general, el líder caigut que els va portar al poder el 2004 i els hi va mantenir el 2008. La sonora ovació que va rebre d'una quarantena de diputats a la sortida de l'hemicicle, insòlita, era un agraïment al to del debat, en què Zapatero va picar l'ullet a l'esquerra i no els va complicar més el camí amb noves retallades. Rubalcaba, que va observar en silenci les picabaralles dialèctiques, en canvi, es va mostrar esquerp: "Si em disculpen, estic parlant amb la ministra", va recriminar als periodistes al final del ple mentre xerrava amb la responsable de Cultura, Ángeles González-Sinde. El postzapaterisme ja funciona a tota màquina i ell té molta feina.

Elogis d'anada i tornada

La sessió d'ahir va ser més ensucrada que la primera, llevat del to aspre amb la seva excompanya de militància, Rosa Díez, ara reconvertida al jacobinisme espanyol. La diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, sòcia preferent del PSOE, va lloar la figura de Zapatero. Va dir que pot "mirar als ulls de tots els espanyols perquè ha treballat pel país". I el portaveu socialista, José Antonio Alonso, va continuar amb l'homenatge pòstum. De Zapatero en va dir que ha estat un "excel·lent governant, progressista i responsable", que "ha sabut governar quan les coses anaven bé i ha tingut el coratge de fer el correcte quan no hi van".

El president espanyol va aguantar sense immutar-se els elogis dels diversos portaveus, sobretot els que provenien del foc amic. Els últims dies, les relacions entre el partit i ell s'han anat amorosint, després de les descarades operacions internes del sector rubalcabista per situar el vicepresident com a cap de cartell sense primàries. Zapatero ha reconegut que el PSOE "ha patit" des del maig de l'any passat, quan va haver de cedir a la pressió de Brussel·les i fer un gir radical a la seva política keynesiana d'estímul de la despesa per poder contenir el dèficit. Ahir va proclamar que sent "gratitud i orgull" per l'actitud de la seva gent, ara derrotada i sense nord en bona mesura per culpa seva, i amb unes eleccions generals a la cantonada. Per això, les propostes que ha fet durant el debat de política general han estat d'un perfil baix, gens comprometedores, i mirant de reüll als milers d' indignats que collen l'esquerra.

Per reconnectar el partit amb el seu electorat absent, Zapatero va tirar ahir de drets socials, un dels puntals de l'obra de govern durant aquests set anys. Així, va reivindicar lleis com la d'identitat sexual, d'igualtat de gènere i de la interrupció voluntària de l'embaràs. No va deixar passar per alt que, gràcies a un executiu socialista, l'Estat espanyol ha estat el tercer del món a reconèixer el matrimoni gai. "Un balanç digne d'avenços en drets i llibertats cíviques", va proclamar.

El president també va treure pit per la situació d'ETA, "la més dèbil de la seva història". Segons va dir, això ha estat possible per la pressió policial i la unitat dels partits polítics legals, però també pel procés de pau obert a Euskadi, que ha estat "la palanca" per accelerar-ne "el final". Els mesos que vénen poden ser claus i el PNB, aliat del PSOE a Madrid, tem que una victòria del PP per majoria absoluta faci que se'n vagi tot en orris. El PP va deixar veure's poc ahir, però està tranquil. Sap que el debat no capgira les enquestes i Rajoy es va limitar a satisfer el seu electorat.

De moment, però, el cap de l'executiu està decidit a tirar endavant fins al final per culminar el calendari previst. El Congrés vol celebrar el debat de totalitat dels pressupostos el 18 i 19 d'octubre. Durant aquests mesos, fonts del PSOE asseguren que la prioritat és aprovar definitivament la reforma de les pensions, si pot ser abans de l'estiu, i consolidar un escenari econòmic més optimista que l'actual. Algunes dades hi ajuden. Per exemple, el dèficit de l'Estat és de l'1,26% del PIB fins al maig, un 25% menys que fa un any.

Tot i que va dir que el seu discurs no era de comiat, Zapatero ja és des d'ahir una mica més passat que present. I el PSOE respira.

stats