Crònica 03/04/2011

El PSOE torna a ignorar el PSC, que volia aparcar el debat

J.r.
2 min

Madrid.El PSC va anar en bloc ahir al comitè federal i en va sortir poc content. Durant les últimes setmanes els socialistes catalans havien demanat a ple pulmó que Zapatero tanqués ara la carpeta de la successió i no l'obrís fins a finals d'any. I el líder del PSOE va fer, ahir, just el contrari del que volia José Montilla.

El primer secretari del PSC no va amagar el seu malestar amb la decisió i va assegurar que no comparteix la idea segons la qual desvelar ara la negativa a repetir com a candidat "faci anar millor les perspectives dels candidats" que concorren a les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig. "No ens ha semblat gaire edificant la polèmica dels últims dies", va afirmar rotund.

Amb aquest nou escenari, els socialistes catalans veuen com se'ls compliquen encara més les coses. El debat successori al PSOE se suma al procés de renovació interna del PSC, que ha de concloure en un congrés a la tardor. Els socialistes hauran d'estar molt pendents de Ferraz, sobretot si Chacón fa el pas i necessita el suport actiu del seu partit, imprescindible per guanyar. Ahir Montilla va assegurar que es tracta de dues dinàmiques que no tenen per què influir-se mútuament i espera que el nou candidat del PSOE s'hagi escollit ja a la tardor. Per això, va fer una crida a "la unitat, la coherència i la lleialtat" i va reclamar una llista per al 2012 "sòlida i integradora". I és que a les files del socialisme català, com ha explicat l'ARA, no tothom aposta d'entrada per la ministra de Defensa com a candidata. Hi ha sectors del partit que veurien Rubalcaba amb més bons ulls. Conscient d'aquesta falta d'unanimitat, la direcció del partit va posar la bena abans de la ferida i va reclamar que no hi hagi trencadissa.

L'altre missatge de Montilla, coherent amb el que ha defensat el PSC fins ara, és que com a mínim el debat de les primàries es tanqui fins després del 22-M per no perjudicar els aspirants a alcaldes i regidors. Fins aleshores, "no és el moment de parlar de candidats i candidates", va alertar. De nou, una al·lusió indirecta a la possibilitat que Chacón provi de jugar-se-la. "Ara hem de conjurar-nos per dedicar-nos exclusivament a explicar els projectes de les nostres ciutats". Aquest és el repte del PSC, amb enquestes adverses.

Els dirigents del partit admetien ahir que Chacón no els ha comunicat oficialment res de res.

stats