Crònica 30/01/2011

El PSOE treu pit i torna a reivindicar Zapatero

El número 2 socialista va admetre que la intervenció d'ahir, plena d'elogis al president espanyol, era molt meditada i que el partit la va aplaudir. Blanco creu que és hora de presumir de líder i projecte.

Joan Rusiñol
3 min

Saragossa.El secretari general dels socialistes i president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, intervé avui a la capital d'Aragó amb les piles carregades. El pacte firmat amb sindicats i patronal li ha tornat a donar embranzida just poques hores després que el president del PSOE, Manuel Chaves, parlés d'ell en passat. La política espanyola viatja en alta velocitat i el paisatge canvia en qüestió de segons. Ahir, a la jornada inaugural de la convenció, la cúpula del partit va rehabilitar en públic el seu líder en ple debat successori i amb Pérez Rubalcaba a la pole de sortida.

"Em sento orgullós de José Luis Rodríguez Zapatero, dels seus valors, del seu coratge", va afirmar rotund el vicesecretari general José Blanco, l'home que ha estat sempre al costat del president espanyol. Els assistents van rebre la frase amb un aplaudiment moderat. Després va agafar aire per deixar molt clar quin és el missatge del cercle més proper a Zapatero: "Estic segur que tots sentim l'obligació moral i política de defensar qui més ens defensa." No era una opinió, era l'exigència de qui mana al partit. Però, com li va passar fa uns dies a Chaves, els temps verbals li van jugar una mala passada. "No vaig conèixer mai un socialista millor", va sentenciar amb fermesa el ministre de Foment. Fora de càmera va haver d'aclarir que no era en absolut un "epitafi" polític, "sinó tot el contrari", i ho va atribuir a l'ús dels verbs que fan a vegades els gallecs com ell.

Blanco també va llançar un altre avís seriós per a navegants: "Hem de parlar menys de nosaltres." No es va estar de lamentar, amb un mig somriure de circumstàncies, l'allau de declaracions dels dirigents del partit que hi ha hagut aquesta setmana que situen Rubalcaba com a candidat a les generals de l'any que ve. Un dels que més ha defensat aquesta última opció, el president extremeny Guillermo Fernández Vara, va voler ahir tirar aigua al vi i, com si la cosa no anés amb ell, va demanar "respecte" pels temps que fixi el president espanyol i va elogiar el pacte amb els agents socials. Potser per no atiar més la polèmica, Rubalcaba no va presidir finalment ahir, com estava previst, el sopar amb els barons del partit. Viatjarà avui a Saragossa, com Zapatero.

Chaves matisa

L'entorn del president del PSOE, Manuel Chaves, va admetre ahir que s'havia equivocat quan va dir que li "hauria agradat" que Zapatero repetís com a candidat. Tot i això no queda clar encara si va ser un simple lapsus lingüístic o un error amb coneixement de causa. Només el temps -i els protagonistes- ho diran. El president d'Andalusia, José Antonio Griñán, també va voler girar full i va assegurar que el debat successori no està instal·lat "al partit", només als mitjans. Chaves va optar per esquivar el problema i va anar-se'n per la tangent. Es va limitar, durant la seva intervenció, a elogiar "la grandesa" de Zapatero per haver aconseguit un acord sobre pensions que fins fa uns dies semblava molt improbable.

Els socialistes volen que la convenció d'aquest cap de setmana serveixi per animar una militància desconcertada. Segons Blanco "no hi ha res perdut", però caldrà posar mà a l'obra i explicar molt bé què està fent el govern espanyol. Manuel Chaves va ser clar: "No tenim cap vocació de cremar-nos a la foguera" de les urnes.

stats