ESMENES A LA REFORMA LABORAL
Crònica 05/04/2012

El PSOE vol un fons per a les pimes

Els grups del PSOE, IU-ICV, UPyD, ERC i BNG presenten al Congrés esmenes a la totalitat a la reforma laboral. El PSOE proposa donar crèdits barats a les pimes que contractin indefinidament.

Joan Faus
3 min

MADRID.El PSOE va passar ahir de les crítiques a les propostes. Els socialistes van presentar el seu text alternatiu a la reforma laboral aprovada al febrer pel govern espanyol, que s'ha convertit en el cavall de batalla de la seva ofensiva contra l'executiu de Mariano Rajoy.

L'esmena a la totalitat del decret laboral del PP, que van registrar al Congrés de Diputats, ofereix poques novetats respecte a la reforma aprovada el 2010 pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero i que li va costar una vaga general. El canvi més significatiu és la proposta de crear un fons públic i privat amb un capital inicial de 1.000 milions d'euros, ampliable a 8.000, per atorgar fins a 30.000 euros en crèdits a les pimes per cada nou contracte indefinit que realitzin.

El més innovador és el baix preu dels crèdits. Tindrien un interès 0,5 punts superior a l'Euríbor -el tipus d'interès amb què es presten diners els bancs a la zona de l'euro i que al març es va situar a l'1,49%- i disposarien d'una bonificació de dos punts per part de l'Estat durant la seva vigència. És a dir, actualment serien del 0%. Tot un abisme si es compara amb el 8% de mitjana d'interès que demanen les entitats financeres, i amb l'interval d'entre el 3% i el 4% dels crèdits que atorga l'Institut del Crèdit Oficial (ICO). Per exemple, el préstec de 35.000 milions a deu anys per pagar els deutes de les administracions amb proveïdors té un interès del 5%.

La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, va considerar que el pla seria un estímul per a l'economia perquè, segons el seu parer, sense creixement ni accés al crèdit serà impossible reduir el dèficit. El PP va criticar la proposta perquè creu que trauria diners de les pensions.

Podrien optar a aquests 30.000 euros per cada contracte indefinit les pimes que tinguin entre 10 i 50 treballadors i com a titular un autònom, els desocupats que vulguin convertir-se en emprenedors socials, les empreses de qualsevol mida que contractin investigadors o els joves que creïn cooperatives. El préstec seria compatible amb les actuals bonificacions -per exemple per contractar dones o majors de 45 anys-, però si es cancel·lés el contracte un cop rebuts els diners es retirarien les altres ajudes.

El rol dels bancs ajudats pel BCE

La composició del fons també és força destacada, amb tres vies. El capital inicial es formaria amb una partida de 1.000 milions dels pressupostos generals de l'Estat -que es podria "multiplicar per vuit" mitjançant les aportacions que estan obligades a realitzar les grans empreses al Tresor quan acomiaden persones de més de 50 anys tenint beneficis- i dels bancs que han accedit als crèdits a l'1% del Banc Central Europeu (BCE). Tot i que els bancs no estarien obligats a participar-hi, Rodríguez es va mostrar confiada que ho faran, com en el pla pels proveïdors. Quan li van preguntar per què no van impulsar aquesta mesura al govern, la portaveu del PSOE va dir que només es pot fer ara gràcies al crèdit barat del BCE.

Els altres aspectes de l'esmena mantenen els "punts bàsics" de l'última reforma laboral del PSOE per tal de "restablir l'equilibri entre empresaris i treballadors". És a dir, recupera l'acomiadament improcedent de 45 dies i fa menys clar l'acomiadament amb causa -amb indemnitzacions de 20 dies-, perquè manté que es pot fer servir en cas de caiguda d'ingressos però elimina els "tres trimestres seguits" que fixa el nou decret. Treu, a més, les facilitats per acomiadar al sector públic. Si l'executiu no modifica substancialment la reforma, el PSOE la portarà al Tribunal Constitucional.

Quatre esmenes més

El grups d'Esquerra Plural (IU-Cha-ICV), UPyD, ERC i BNG també van registrar ahir les seves esmenes a la totalitat al decret laboral del PP. Entre les propostes d'ERC hi destaquen un nou contracte de formació per als joves, la defensa del sistema català de relacions laborals i la millora de la presència de les empreses tecnològiques en el marc laboral. Les cinc esmenes a la totalitat es debatran en una setmana al Congrés. La majoria absoluta del PP fa gairebé impossible que prosperin.

stats