EL FINAL DEL ZAPATERISME
Crònica 21/06/2011

El PSOE surt a la caça del votant d'esquerres irritat pel pacte IU-PP

Perdut l'últim govern autonòmic en joc després del 22-M, els socialistes giren full i ja pensen només en les generals. La negativa d'IU a l'entesa amb el PSOE alimenta de nou la crida al vot útil.

Joan Rusiñol
3 min
El secretari d'organització socialista, Marcelino Iglesias, va lamentar ahir després de l'executiva del PSOE que IU els desbanqui de la Junta d'Extremadura.

MaDRID.Els socialistes tenen clar que Alfredo Pérez Rubalcaba era el "candidat natural" per substituir Zapatero perquè era qui millor podia tapar la fuga de vots progressistes cap a altres partits o cap a l'abstenció. De cara a les eleccions espanyoles, aquest és el gran repte del PSOE, en un context molt advers: mobilitzar els electors fidels per provar d'aguantar l'envestida. La decisió d'Esquerra Unida a Extremadura d'aplanar el camí de la presidència de la Junta al PP ha estat com una ferida lluminosa per als socialistes: fa mal a curt termini però els carrega d'arguments per provar de retenir els electors més d'esquerres, apel·lant al vot útil. Ahir el PSOE ja va començar a reforçar aquest perfil polític.

Fonts del partit admetien que d'ara fins a les eleccions, ja siguin al novembre o al març, hauran de buscar l'equilibri entre defensar la gestió del president Zapatero, marcada per la contenció del dèficit, i iniciatives de futur il·lusionants que se centraran en temes socials com l'educació, l'especialitat de Rubalcaba. Per picar l'ullet al sector més socialdemòcrata, el secretari d'organització, Marcelino Iglesias, va anunciar ahir que l'exministre Jesús Caldera tornarà a ser el responsable del programa electoral i que l'extitular de Medi Ambient Cristina Narbona serà l'encarregada de la ponència de la conferència política que el PSOE celebrarà del 30 de setembre al 2 d'octubre. Es tracta de dos dels dirigents considerats més a l'esquerra. A més, el cas de Narbona és un clar intent de contrarestar el pes que pugui tenir el nou partit ecologista espanyol, Equo, que concorrerà a les eleccions. De fet, temps enrere, es va arribar a especular amb una hipotètica incorporació de l'exministra a la nova organització.

A Navarra, el PSOE amb la dreta

Iglesias no va estalviar retrets a IU, a qui va acusar d'haver pres una decisió "lamentable" que suposa "una gran contradicció" si el que realment volia era "forçar governs més a l'esquerra". Un cop a l'oposició a Extremadura, els socialistes no deixaran escapar aquest filó. El número tres socialista va recordar que els comunistes ho tindran difícil per explicar-se quan sigui l'hora d'aprovar uns pressupostos elaborats pel PP. El president en funcions, Guillermo Fernández Vara, va afirmar ahir a la tarda que pensa treballar des de l'oposició i va avisar la formació de Cayo Lara que "no participarà" en una moció de censura més endavant contra el PP. Els socialistes, però, van passar de puntetes per l'acord que han tancat amb la dretana Unió del Poble Navarrés per governar a la comunitat foral. El PP va recomanar al PSOE que no faci servir diferent vara de mesurar perquè si els vots de la dreta són bons per governar a Euskadi, també ho són per manar a les autonomies del sud.

La direcció federal d'IU és molt conscient que el problema els ha esclatat a les mans i que hi ha molta gent del seu entorn que no ho pot pair. Aquesta tarda la cúpula dirigent es reunirà a la seu de Madrid per decidir quines mesures pren. Ahir, Lara, molest, va reiterar que l'acord dels seus companys extremenys "està fora de la línia política" de la coalició i que qüestiona la paraula donada en campanya, un element que considera "sagrat". Tot i l'evident rebel·lió interna i el cost que pot tenir en la seva credibilitat, va assegurar que no pensa dimitir perquè ell "ha donat la cara" i ha defensat fins al final el pacte amb el PSOE. A Ferraz li van reconèixer.

En l'estratègia per recuperar l'esperit ZP del 2004 i diluir la imatge que actua segons el dictat d'Angela Merkel, el PSOE ha començat a fer seves les grans demandes del moviment del 15-M, en un intent d'obrir-se a la societat. Zapatero va reclamar ahir un partit "mobilitzat" al 100% al costat de Rubalcaba, en una campanya que dirigirà Elena Valenciano, molt propera al candidat, en lloc de l'habitual José Blanco.

stats