Crònica 07/06/2011

Pagesos i consumidors volen compensacions

Thaïs Gutiérrez
2 min
Destrucció de cogombres en un mercat francès.

Barcelona.La infecció pel bacteri E. coli i les acusacions d'Alemanya als productes estatals continuen generant reaccions. Unió de Pagesos, juntament amb dues de les associacions de consumidors més potents -l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC) i la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS)-, va fer una compareixença conjunta ahir en què va titllar d'irresponsable el comportament d'Alemanya i va exigir que pagui per les pèrdues provocades al sector hortofructícola estatal. Josep M. Coll, d'Unió de Pagesos, va exposar el que demanaran al Govern: "Que faci pagar a Alemanya per això, que ens pagui els diners que hem perdut". A més, va criticar la gestió de la Unió Europea i de les administracions catalana i espanyola, que han estat "molt lentes" a l'hora de respondre en aquesta crisi. Unió de Pagesos entén que no han donat suport al sector, que ara està pagant un preu molt car.

"Ens ha costat molts anys guanyar el prestigi que tenien les nostres fruites i verdures a Europa i ara, sense cap prova, ens han acusat, ens han tacat el nom i ens trobem que les vendes han baixat en picat", va dir Coll, que no és gaire optimista pel que fa a la recuperació de la confiança dels consumidors. "A Europa hem vist botigues que com a reclam diuen que no tenen verdures espanyoles, això és lamentable", va dir. És per això que Unió de Pagesos demana rapidesa al conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, per analitzar els danys a les explotacions catalanes. "Les administracions han fallat molt en aquesta crisi i hem demanat al conseller que faci una valoració acurada, explotació per explotació, per saber quins són els danys exactes. I li hem demanat que això es faci de manera ràpida", va resumir Coll.

Per la seva banda, Montse Torrent, presidenta de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), també va lamentar l'actitud de totes les administracions implicades en el cas dels cogombres i va dir que això està influint en els consumidors. "Ara tendeixen a deixar de menjar els productes implicats en aquests escàndols, com està passant a Europa, que ja no volen ni veure els cogombres espanyols". Torrent va exigir a les administracions que "no creïn alarmismes ni confonguin els ciutadans".

Carme Sabater, directora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS), va voler destacar que l'actitud alemanya "ha estat de tot menys prudent" i que amb la crisi econòmica que estem travessant, "només ens faltava això". Sabater va recordar: "A Catalunya tenim uns controls alimentaris que són molt segurs i a més hi ha el protocol europeu". Per això va dir que els consumidors "poden estar tranquils" i només cal que mantinguin les mesures higièniques "de tota la vida", va destacar.

stats