EDUCACIÓ
Crònica 15/01/2011

Pajín i Rigau, enfrontades per la coeducació

La nova llei d'igualtat, pendent d'aprovació, obre la porta a retirar la subvenció a les escoles que separin nens i nenes. La mesura topa amb el nou govern de CiU, que dóna suport a aquests centres.

Isaac Salvatierra
2 min
Un nen i una nena de l'escola Xaloc de l'Hospitalet es troben a la sortida.

Barcelona.Els diners públics han de servir per finançar les escoles que separen els nens i les nenes? La qüestió és polèmica i la llei, ambigua. El Tribunal Suprem va establir el 2009 que la separació de sexes és legal però que les comunitats autònomes poden retirar les subvencions als col·legis que la practiquin. Les posicions estan enrocades de fa temps. Els detractors troben que la "segregació" és discriminatòria. Els defensors s'aferren a les diferents capacitats de nens i nenes -les nenes acostumen a treure millors notes- i reivindiquen la "llibertat d'elecció" de centre. Hi ha tot un moviment mundial que defensa l'"educació diferenciada". A Catalunya, reben fons públics una desena d'escoles que separen nois i noies. Grups com l'Opus Dei pressionen perquè es mantinguin els concerts.

És terreny espinós i això ha fet que les lleis d'educació espanyola (LOE) i catalana (LEC) no acabin de ser clares. Ara, la nova llei d'igualtat de tracte i no discriminació que ha acabat de redactar el govern espanyol afegeix més llenya al foc. Ahir es va conèixer el text final. L'article 16 prohibeix "qualsevol forma de finançament públic" als centres educatius que excloguin l'ingrés d'un alumne per raó de sexe. Diu l'avantprojecte: "En cap cas els centres educatius que excloguin de l'ingrés grups o persones individuals per raó d'alguna de les causes establertes en la llei podran acollir-se a qualsevol forma de finançament públic". Una de les causes establertes és, justament, el sexe. Fonts de la secretaria d'estat d'Igualtat van deixar clar ahir a la tarda que l'esperit de la llei va en la línia d'acabar amb els concerts de les escoles que separen per sexe. L'ambigüitat és tanta, però, que pràcticament a la mateixa hora, fonts del ministeri d'Educació, també en una conversa per telèfon amb l'ARA, interpretaven el mateix text just al revés. "De l'avantprojecte no se'n pot desprendre que l'executiu vulgui acabar amb els concerts educatius", deia una portaveu.

A Catalunya, aquests dies la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha obert la porta a subvencionar més escoles que separin per sexe. "Si resulta que, perquè Franco va suprimir la coeducació, mai més la coeducació podrà ser un element determinant, jo li dic que no. Si hi ha centres que funcionen, si hi ha famílies que ho demanen, [l'educació diferenciada] pot formar part perfectament d'un projecte", va dir Rigau fa uns dies en una entrevista a El Periódico . La desena d'escoles que separen per sexe van ser concertades el 2001, durant el mandat de la també consellera de CiU Carme Laura Gil. El tripartit no va donar nous concerts, però sí que va permetre continuar-ho fent amb la nova llei d'educació. La LEC fixa la coeducació com una de les prioritats de l'ensenyament públic, però no la fa obligatòria; es limita a dir que "ha d'ésser objecte d'atenció preferent". Aquest afegitó, fruit de les negociacions del PSC per aconseguir el suport de CiU a la LEC, suposa, segons Dolors Camats, d'ICV, el "blindatge" de la separació per sexe. Els ecosocialistes van votar contra la LEC. La negociació de la llei d'igualtat de tracte es preveu polèmica. I més tenint en compte que amb els grups d'esquerres el PSOE no en té prou per aprovar-la al Congrés.

stats