DEU ANYS DE GUERRA
Crònica 05/12/2011

El Pakistan fa boicot a la cimera per la pau a l'Afganistan

La conferència sobre l'Afganistan que arrenca avui a Bonn difícilment portarà avenços cap a la pau. El Pakistan, amb tenses relacions amb Washington, no ajuda a fer retrocedir els talibans.

Ethel Bonet
2 min
El Pakistan fa boicot a la cimera per la pau a l'Afganistan

ISLAMABADDiuen que la venjança se serveix en plat fred. El Pakistan, humiliat per l'operació que va acabar amb Ossama bin Laden a Abbottabad, contraataca els Estats Units amb una ofensiva diplomàtica, en represàlia a l'atac transfronterer que va matar 24 soldats pakistanesos.

Les disculpes de Washington i la seva disposició a investigar els fets no han calmat els ànims de les autoritats civils i militars, que han decidit boicotejar la conferència internacional sobre el futur de l'Afganistan, que se celebra avui a la ciutat alemanya de Bonn.

Fins a l'últim moment, els Estats Units van intentar convèncer Islamabad que participés en la cimera: el president Barack Obama va trucar ahir personalment al seu homòleg pakistanès, Asif Ali Zardari, per disculpar-se personalment per la mort dels soldats.

El boicot del Pakistan a la conferència segueix altres mesures de pressió com el tancament, indefinit, dels seus passos fronterers per bloquejar la sortida als camions amb subministraments per a l'OTAN, o la crida als Estats Units a desallotjar la base aèria de Shamsi, al sud-oest del país, utilitzada per avions no tripulats de la CIA.

Aquesta vegada, la indignació d'Islamabad no es limita a simples advertències sinó que suposa una amenaça real que podria portar el Pakistan a reduir al mínim la seva col·laboració en la lluita antiterrorista i el seu paper mediador en el conflicte de l'Afganistan. Els Estats Units no poden córrer el risc de perdre el seu principal aliat regional si vol completar amb èxit la retirada de les seves tropes de l'Afganistan el 2014.

Línies vermelles

"El Pakistan no vol estar contra la resta del món, però han d'entendre que, creuant les línies vermelles, han rebutjat les bases de la nostra amistat", va dir la titular d'Exteriors pakistanesa, Hina Rabbani Khar.

La frontera afganopakistanesa és tan volàtil com la relació entre els dos països. Kabul ha girat l'esquena al seu veí i ha acusat l'exèrcit pakistanès d'haver disparat primer a les forces de l'OTAN, que van respondre amb helicòpters de combat. Els alts comandaments de militars pakistanesos han canviat les regles de combat a la frontera amb l'Afganistan i han autoritzat els soldats a disparar sense necessitat de rebre una ordre. Això podria augmentar encara més les tensions entre Washington i Islamabad.

Els analistes estimen que el boicot del Pakistan "tindrà una repercussió simbòlica". "La base de Shamsi no és crucial per als Estats Units, que podran seguir operant els seus avions no tripulats des de les bases afganeses", assegura a l'ARA el coronel retirat Talat Masud. Sobre el bloqueig dels subministraments a l'OTAN, Masud creu que tenen provisions per a uns quants mesos.

stats