EL FUTUR DE L'AFGANISTAN
Crònica 02/02/2012

El Pakistan, còmplice dels talibans

Un informe elaborat per l'OTAN revela que els talibans tenen el suport del Pakistan per recuperar el control de l'Afganistan. La tensió augmenta entre Islamabad i el govern dels EUA.

Ethel Bonet
3 min
DIVERSOS FRONTS OBERTS PER ALS TALIBANS Familiars i veïns celebren ahir el funeral d'un soldat pakistanès mort en un atac talibà dimarts a la ciutat de Paharpur.  Els talibans planejarien reprendre el control de l'Afganistan quan se'n retirin les tropes de la coalició.

ISLAMABADEl Pakistan torna a estar a l'ull de l'huracà després que ahir es revelés un informe secret de l'OTAN, en el qual s'adverteix que els talibans, amb el suport dels serveis secrets pakistanesos, s'estan preparant per reprendre el control de l'Afganistan després de la retirada de les tropes internacionals.

El document, filtrat ahir per la cadena BBC i el diari britànic The Times , és una extensa recopilació de testimoniatges de milers de presos talibans i d'Al-Qaida interrogats a la base nord-americana de Bagram, al nord de Kabul. L'informe indica que, "si bé els talibans han patit molt el 2011, la seva fortalesa, motivació, finançament i capacitat tàctica es mantenen intactes".

La perspectiva d'una eventual tornada dels talibans preocupa la població afganesa, especialment els membres de les ètnies hazara i tayika, contraris al diàleg amb els talibans. Una font diplomàtica estrangera va confirmar a l'ARA que "des de fa uns mesos, els exsenyors de la guerra, de l'Aliança del Nord [un agrupament polític i militar format el 1996 per mujahidins per lluitar contra els talibans], s'estan reagrupant i rearmant" per impedir el retorn al poder dels talibans, que van governar amb mà de ferro el país entre el 1996 i el 2001.

Tensar les relacions

El text filtrat posa l'accent en l'extensa col·laboració entre els membres de seguretat afganesos i els insurgents, malgrat l'estratègia de l'OTAN d'entrenar i preparar les forces afganeses. Els mateixos formadors reconeixen que poc poden fer amb els "infiltrats" talibans que es barregen en els entrenaments per atacar els soldats estrangers. Completar la formació de l'exèrcit i les forces de seguretat afganeses és un requisit imprescindible per traspassar el control de la seguretat als afganesos abans que s'acabi la retirada dels EUA el 2014. Des de principis de l'estiu passat la coalició internacional ja ha traspassat algunes zones a les forces afganeses, que han patit atacs dels talibans.

El president Hamid Karzai, conscient que un entrenament "exprés" no donarà resultats, ha sol·licitat als EUA que continuïn amb la formació més enllà del 2014. L'únic suport amb què compta Karzai per mantenir-se al poder és el de la comunitat internacional.

En les conclusions del document de l'OTAN es diu que el Pakistan utilitza una complexa xarxa d'espies i intermediaris per facilitar assessorament estratègic als talibans en la seva lluita contra les forces internacionals en sòl afganès.

L'informe afirma que destacats capdavanters de la xarxa Haqqani, un dels principals grups de l'entramat talibà, viuen a prop d'instal·lacions dels serveis secrets pakistanesos (ISI) a les zones tribals i a Islamabad. Que l'ISI està ajudant els insurgents a cometre atemptats contra les tropes de l'OTAN a l'Afganistan és, de fet, una vella acusació dels EUA que el govern pakistanès nega "rotundament".

La publicació de l'informe secret perjudica encara més les relacions entre Islamabad i Washington, en hores baixes des de la mort d'Ossama bin Laden en una operació nord-americana a Abbottabad, el maig del 2011. L'últim revés va ser un atac aeri transfronterer de l'OTAN que va matar 24 soldats pakistanesos al novembre. Com a represàlia a aquell bombardeig, les autoritats pakistaneses mantenen bloquejats els passos fronterers amb l'Afganistan, vitals per al subministrament de les tropes estrangeres. També van ordenar el desallotjament d'una base aèria al Balutxistan que era utilitzada pels Estats Units.

Reaccions a Islamabad i a Kabul

L'executiu del Pakistan, després de titllar de "frívoles" les acusacions, va defensar aferrissadament el seu "compromís" amb la guerra contra el terrorisme i amb la "no interferència" a l'Afganistan. El controvertit informe va enfosquir la visita d'ahir de la ministra d'exteriors pakistanesa, Hina Rabbani Khar, a Kabul per rellançar les relacions bilaterals i discutir amb el president Karzai les possibles converses de pau amb els insurgents.

Poc després que sortís a la llum el document, el portaveu dels talibans afganesos, Zabihul·lah Mujahid, va dir que no havien acordat cap procés de negociació de pau amb la comunitat internacional, "sobretot amb els EUA", als quals exigeixen l'alliberament dels seus presoners a Guantánamo abans de qualsevol acostament. També va negar que preparessin converses de pau preliminars amb les autoritats afganeses. Aquestes declaracions contradiuen les informacions dels últims dies, segons les quals representants del govern afganès planejaven iniciar el diàleg amb els talibans en les pròximes setmanes a l'Aràbia Saudita.

stats