Publicitat
Publicitat

CONSEQÜÈNCIES DE LA MORT DEL LÍDER D'AL-QAIDA

El primer ministre nega que encobrissin Bin Laden

Pakistan filtra el nom del cap de la CIA al seu país

Per segon cop en cinc mesos, les autoritats pakistaneses van avergonyir la CIA quan van filtrar als mitjans de comunicació el nom del cap de l'agència d'espionatge dels EUA a Islamabad. Fonts nord-americanes van assegurar que és un esforç deliberat per complicar la feina de la CIA en aquest país després de l'atac que va causar la mort d'Ossama bin Laden.

La publicació del nom demostra les tenses relacions que viuen la CIA i l'agència d'espionatge del Pakistan, l'ISI, des de l'atac. Semblaria que el gest vol demostrar que el Pakistan reté informació sensible sobre els interessos americans al seu país, segons totes dues parts.

Gillani critica els EUA

En un discurs ahir davant del Parlament, el primer ministre pakistanès, Yusaf Raza Gillani, va deixar clar que cap dirigent del seu govern era el responsable que Bin Laden s'amagués durant anys al país. Gillani va criticar implícitament els EUA per haver forçat la fugida del líder d'Al-Qaida al Pakistan, va condemnar la violació de la sobirania territorial i va qualificar la presència del terrorista allà com un fracàs de la intel·ligència "del món sencer".

El primer ministre va assegurar que era "malintencionat" acusar l'ISI o l'exèrcit pakistanès de connivència per amagar Bin Laden, cosa que sospita l'administració nord-americana però de la qual no té cap prova.

Molts s'esperaven que el primer ministre fes servir el seu discurs per explicar el que el Pakistan sabia sobre la presència de Bin Laden al seu país, però es va centrar a dir que l'atac havia violat la seva sobirania i va alertar que, si es repetia, s'hi enfrontaria amb "tota la força".

El to del discurs del primer ministre, al costat de la filtració del nom del cap de la CIA al Pakistan, indica la profunditat de les recriminacions i l'ombra de venjança entre les dues parts, mentre l'administració nord-americana demana més transparència i cooperació del Pakistan.

En el que pot ser un nou punt de fricció, Washington va demanar al Pakistan tenir accés a les dones que eren a la casa d'Abbottabad amb Bin Laden i que van ser interrogades per l'ISI després de l'atac. Fins ara, l'accés no ha estat facilitat, segons va dir ahir una font nord-americana.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT