CRISI DIPLOMÀTICA
Crònica 24/02/2011

El Pakistan no vol lliurar un espia dels EUA

El cas del diplomàtic empresonat s'està convertint en un gran obstacle en les relacions entre els Estats Units i el seu aliat pakistanès, però el govern d'Islamabad no cedeix a les pressions de Washington.

Pau Miranda
2 min
Un grup d'estudiants protesten a Lahore en contra de Raymond Davis, que va matar dos joves el mes passat, i ara els Estats Units en demanen la llibertat diplomàtica.

Corresponsal a islamabadCom en una pel·lícula d'acció, un agent especial circula amb el seu cotxe enmig del trànsit caòtic en una gran ciutat del sud d'Àsia. Veu que el segueix una motocicleta i, quan tem ser atacat, dispara primer i mata els dos ocupants de la moto. Intenta fugir i truca els seus companys perquè el vinguin a rescatar. Un cotxe de l'ambaixada arriba a tota velocitat i, en apropar-se al lloc dels fets, s'emporta per davant un altre motociclista que passava per allà.

L'espia, anomenat presumptament Raymond A. Davis, era a Lahore i no va poder ser evacuat pels seus companys, que van fugir. Va ser detingut per la policia i des d'aleshores, el 27 de gener, està empresonat a la ciutat pakistanesa. Tot i alguns dubtes i contradiccions del primer moment, l'ambaixada nord-americana a Islamabad va afirmar que es tractava d'un membre del seu "equip tècnic i administratiu" i que, com a tal, tenia immunitat diplomàtica total. Segons els informes policials, Faizan Haider i Muhammad Fahim anaven armats, però no està clar quin era el seu objectiu, com tampoc quin és l'estatut diplomàtic ni la feina de Davis.

L'embolic creix dia a dia. Per a la Casa Blanca s'està convertint en un obstacle cada cop més gran en les seves relacions amb el Pakistan. La incomoditat dels EUA ha anat en augment i fins i tot el president Obama s'ha referit al cas per tornar a recordar que Davis ha de ser lliurat als Estats Units. Segons la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques, el detingut hauria de tenir immunitat si es demostra que treballava per l'ambaixada, però el govern pakistanès, immers en una important crisi política, no s'ha decidit a cedir a les pressions del seu aliat i ha deixat la decisió en mans dels tribunals. Washington ha cancel·lat diverses iniciatives bilaterals i va aturar durant tres setmanes els atacs amb avions no tripulats a les zones frontereres amb l'Afganistan.

Segons els mitjans locals, que han trobat en el cas Davis un nou motiu per atiar el sentiment antiamericà, els dos joves només eren uns lladres que volien intimidar i atracar un estranger. La versió de Davis és que el perseguien i estaven a punt de disparar-li aprofitant que ell s'havia aturat a un semàfor, així que no va tenir més remei que disparar ell primer des de l'interior del cotxe. Exmilitar amb formació molt especialitzada en comandos, Davis va encertar gairebé tots els trets. Per si de cas, va sortir del vehicle i, abans d'intentar fugir i demanar ajut als seus companys, va rematar els presumptes atacants a terra.

Els últims dies la premsa nord-americana i britànica ha abocat tot un seguit de detalls sobre la identitat de Davis. Diversos mitjans donen per fet que, segons oficials nord-americans, el detingut és membre de la companyia de seguretat Blackwater -ara Xe- i que treballava contractat per la CIA en tasques molt delicades relacionades amb la detecció de grups terroristes al Pakistan.

stats