TENSIONS DIPLOMÀTIQUES
Crònica 27/11/2011

El Pakistan talla les vies d'accés De l'OTAN cap a l'Afganistan

Salman Masood
2 min
Forces paramilitars patrullen els carrers de Peshawar, al nord-oest del Pakistan.

THE NEW YORK TIMES / ISLAMABADL'exèrcit pakistanès va acusar ahir l'OTAN de matar almenys 26 soldats en un atac aeri en contra de dues posicions militars al nord-oest del país, just a la frontera amb l'Afganistan. Islamabad va respondre a l'agressió amb contundència i va donar un termini màxim de quinze dies a Washington perquè tanqui la seva base aèria d'avions no tripulats a Shamsi, situada al nord de les zones tribals, a més de tancar les dues principals vies de subministrament de l'OTAN cap al Pakistan. Les forces de l'ISAF (el comandament aliat a l'Afganistan) rep el 40% de la seva logística només a través del pas fronterer del nord.

"El Comitè de Defensa del Govern ha decidit que el Pakistan ha de reconsiderar completament tots els seus programes, activitats i acords de cooperació amb els Estats Units, l'OTAN i l'ISAF", va anunciar l'executiu del primer ministre Yousuf Raza Gilani. El Pakistan era, fins la mort de Bin Laden el maig, un dels aliats claus a la regió, però les relacions amb Washington han arribat, amb aquest atac, a un dels punts més crítics d'ençà que l'almirall Mike Mullen, cap de les forces armades dels EUA, acusés Islamabad de donar suport al grup islamista radical Haqqani.

Uns atacs de matinada

Els atacs, que segons els oficials pakistanesos haurien involucrat dos helicòpters i un bombarder, van ser en contra de dues bases militars de Salala, a la regió tribal de Mohmand -a prop de Peshwar- dissabte a la matinada. Segons l'exèrcit pakistanès, en aquell moment hi havia almenys 40 soldats a les posicions.

"Sembla gairebé impossible que impactéssim en contra d'aquestes posicions de la manera que descriuen -explicava un oficial nord-americà a la zona-. Realment alguna cosa va anar molt malament". El comandant de les forces aliades a l'Afganistan (l'ISAF), John R. Allen, va mostrar el seu condol a les famílies de les víctimes i va assegurar que obririen una investigació per saber què havia passat exactament. Al seu torn, el portaveu de l'ISAF, el general Carsten Jascobson, va assegurar a la BBC que era "molt probable" que l'atac fos de forces aliades.

Una porta d'entrada a la guerra

La majoria del material de subministrament de l'ISAF a l'Afganistan arriba per mar al port de Karachi (el sud del Pakistan) i després es distribueix per terra a través de dues rutes frontereres, que Islamabad ha tallat, fins al país veí.

stats