Crònica 31/03/2012

Els danys al comerç podrien arribar als 30 milions

A.b.
2 min

BARCELONA.Vidriers, manyans i empleats de neteja van desplegar-se ahir de manera inusual pel centre de Barcelona com a resposta a la crida dels múltiples establiments que van patir destrosses en els aparadors i en les dependències interiors. Però els que van tenir més feina van ser els pèrits, que es van posar a les ordres dels diferents eixos comercials afectats. Ningú gosava donar cap xifra del que pot costar, per exemple, la reconstrucció sencera de l'Starbucks de la ronda de Sant Pere -que ahir s'esmentava en totes les cròniques dels fets a la premsa internacional-, o dels vidres i portes destrossades del Banc Sabadell de la mateixa ronda i d'El Corte Inglés de plaça Catalunya. Un treballador d'una vidrieria que arreglava els desperfectes a la companyia d'assegurances Santa Lucía del carrer Fontanella afirmava que mai havien tingut tanta demanda com ahir.

L'Ajuntament prepara ajudes

La Confederació de Comerç de Catalunya i el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona sí que es van atrevir a quantificar de manera més general l'impacte de la vaga i dels incidents en uns 30 milions d'euros, en què s'inclourien les pèrdues generades durant el dia tant per als comerços que van tancar com per als que van obrir i no van rebre l'afluència de clients esperada. A tot l'Estat, segons les dades que la Confederació Espanyola de Comerç va emetre en un comunicat, s'hauria arribat a unes pèrdues de 150 milions d'euros.

La Fundació Barcelona Comerç, que ahir va posar la seva cúpula directiva a disposició dels eixos comercials afectats, va assegurar que els incidents ocorreguts no tenien "cap mena de justificació" i que eren del tot "inadmissibles". L'entitat va responsabilitzar els grups antisistema de les destrosses a les botigues, però també va atacar els piquets informatius.

D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona estudiarà com es pot compensar els comerços per la reparació dels danys ocasionats. En la moció que es va aprovar ahir d'urgència també l'Ajuntament també es compromet a donar suport a les accions legals que emprenguin els comerciants perquè se'ls indemnitzi pels danys que han patit.

stats