ALIMENTACIÓ
Crònica 26/11/2011

Panrico vol tancar a Catalunya

Panrico comunica als treballadors que prepara el tancament de la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda, on hi ha més de 400 treballadors. El Govern ha citat l'empresa dimecres perquè s'expliqui.

Elena Freixa
2 min
El fabricant de Donuts i Bollycao està en mans del fons de capital risc Oaktree, que ha comprat l'empresa a la banca creditora.

BARCELONA.El fabricant dels famosos Donuts va comunicar en una reunió amb el comitè d'empresa l'inici del procés per tancar l'única fàbrica que Panrico té a Catalunya, segons va confirmar a l'ARA la secretària d'alimentació de CCOO al Vallès Occidental, Ana Sánchez. L'amenaça ja feia setmanes que planava sobre la plantilla, que estava negociant amb la direcció les condicions del nou conveni col·lectiu. Sánchez va assegurar que els plantejaments de Panrico eren de rebaixa salarial i de condicions de treball.

Panrico està en mans del grup inversor nord-americà Oaktree des de fa poques setmanes, quan va comprar el 80% del capital a la banca creditora. L'empresa arrossega pèrdues importants. El 2010, els números vermells van ser de 229 milions d'euros, un 53% per sobre de l'any anterior. Sánchez, però, critica que la "mala gestió" de la direcció els últims anys és el que ha abocat a les pèrdues. Entre els desencerts apunta a decisions com la retirada dels Donuts frescos dels forns de pa per substituir-los per uns altres d'envasats i "de menys qualitat". La nova generació del Bollycao tampoc té l'acceptació esperada al mercat.

Fonts d'UGT van afegir que a la planta "no li surten els números" i que la direcció considera massa elevats els costos laborals. Tot plegat està unit a una aguda crisi al mercat espanyol i a una davallada important de les vendes per la competència de marques blanques.

Panrico té deu fàbriques més a tot l'Estat i dues a Portugal on podria repartir la producció de Santa Perpètua. Els treballadors confien que el període de consultes previ a la presentació d'un ERO serveixi per redreçar la situació.

En mans del capital risc

La planta catalana és la primera que va engegar la família Costafreda quan el 1962 va fundar Donut Corporación primer i mesos més tard Panificio Rivera Costafreda, d'on prové l'acrònim Panrico. En l'època dels Costafreda van néixer els grans èxits de l'empresa: Donuts, Donettes i Bollycao.

El 2005 el grup Panrico va passar a mans del capital risc quan els Costafreda el van vendre a Apax Partners. En mans d'aquest grup, Panrico va tancar les seves plantes fora de la península Ibèrica, situades a la Xina i a Grècia, i també alguna planta a Espanya com ara la de pa de motlle a Madrid i una petita farinera que encara tenia a Vic. El 2010 Apax va sortir de Panrico i la va deixar en mans de la banca creditora amb un deute de més de 600 milions. Els actuals amos, el fons Oaktree, van comprar a les entitats el 80% de l'empresa.

stats