CAP AL 20-N
Crònica 21/08/2011

Simó també aposta per un front català al Congrés

Roger Tugas
2 min
Anna Simó va visitar ahir la Universitat Catalana d'Estiu, que se celebra a Prada.

Prada.L'actual portaveu parlamentària d'ERC i futura portaveu del partit, Anna Simó, va fer ahir un pas més, des de la "humilitat", cap a la proposta del proper president republicà, Oriol Junqueras, que dimecres va apostar per un front unitari al Congrés, amb els diputats de CiU, ERC i ICV. En el mateix marc que l'eurodiputat, Simó va posar sobre la taula, a la Universitat Catalana d'Estiu, la constitució d'un grup parlamentari conjunt amb els diputats dels partits que van impulsar un nou Estatut, és a dir, els de CiU, PSC, ERC i ICV.

Segons la diputada, aquesta seria una fórmula per "unir forces quan es preveu una victòria del PP que serà molt complicada" per Catalunya, ja que hi ha "temes de país que han de ser transversals" en totes les formacions com el "concert econòmic, la batalla per vertebrar les infraestructures del país, la defensa de l'estat del benestar, la nostra llengua i la nostra cultura". A més d'aquesta agenda, cada partit hauria de tenir autonomia per impulsar iniciatives pròpies i Simó va fixar per a ERC la celebració un referèndum d'autodeterminació abans del 2014.

En tot cas, va acceptar també que serà molt complicada aquesta entesa, a causa de les diferències d'estratègia amb forces com CiU, i ha criticat que Josep A. Duran i Lleida vulgui fer "una versió 2.0 del peix al cove" amb un pacte fiscal que dista d'un concert econòmic. Simó va lamentar que la federació no hagi desmentit el seu candidat, que ahir va afirmar que el pacte fiscal "no seria l'única línia de treball ni la prioritària", ni hagi respost a la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, que ahir va demanar a CiU que aparqui aquesta proposta i ajudi el futur govern central a sortir de la crisi.

Pel que fa a les llistes republicanes, la futura portaveu va lloar el sistema de primàries, tot i que va apostar per un acord abans d'haver de sotmetre-les al vot dels militants. En cas que no fos així, va afirmar que qui perdi les primàries hauria de ser el número dos del vencedor, com ja va indicar Josep Huguet.

stats